Koncesionar rudnika Brskovo tvrdi da su zaključci radne grupe suprotni Vladinim odlukama

Argumenti koje je radna grupa predložila za prekid koncesionog ugovora koji država ima sa kompanijom “Brskovo Mine” su faktički netačni, ne korespondiraju sa zakonom, i neusklađeni sa Vladinom politikom vođenom tokom protekle četiri godine.

Ovo je saopšteno juče “Vijestima” iz kompanije “Tara Resources AG” koja je vlasnik “Brskovo Mine”.

Vladina Radna grupa za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca u srijedu je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru “Brskovo Mine” više ne produžava koncesija izdata 2010. godine.

“Kompanija Tara Resources” je dobila pravo na koncesiju 2018. godine i od tada uložila značajna sredstva kako bi ispunila sve svoje obaveze istraživanja, koje je Vlada potvrdila da su ispunjene u junu 2019. godine. Od tada, kompanija čeka više od četiri godine da Vlada ispuni obaveze u procesu prostornog planiranja kako bi izdala urbanističko-tehničke uslove, kako bi kompanija kompletirala i predala rudarski projekat i studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu. Vlada je započela ovaj proces prostornog planiranja 2021. godine i usvojila nacrt prostornog plana u aprilu 2023. godine, ali je proces zastao u julu 2023. godine, bez krivice kompanije”, naveli su iz ove firme.

Kako su dodali Vlada je već dva puta produžila rokove u koncesionom ugovoru zbog kašnjenja u završavanju procesa prostornog planiranja, budući da koncesioni ugovor ima klauzulu koja uzima u obzir kašnjenja administracije.

“Međuresorna Vladina radna grupa preporučila je Vladi da ponovo produži koncesioni ugovor zbog ovih kašnjenja u oktobru prošle godine, kao i da počne sa naplatom koncesione naknade. Vlada je zatražila koncesionu naknadu od 650.000 eura, a kompanija ju je platila u januaru, ali produženja roka nije bilo”, saopšteno je iz kompanije.

Foto: Mirko Kotlaš

NIKŠIĆ PROGNOZA