Izvršni direktor Tu Montenegra pokriva tri funkcije, radi tri i po dana, prima 5.500 eura

Izvršni direktor Tu Montenegra Mark Anžur pokriva ukupno tri funkcije u kompaniji, prima 4.500 eura plate, dobija 1.000 eura za stan, a u kompaniji na radnom mjestu provodi ukupno tri i po dana. To je „Danu“ potvrdilo više izvora iz kompanije.

Anžur, koji je za izvršnog direktora izabran prije skoro godinu, prema ugovoru ima osnovnu platu od 3.500 eura. Nakon toga je imenovan za akauntabl menadžera, za šta dobija još 1.000 eura, dok, prema informacijama Dana, za funkciju komercijalnog direktora ne prima naknadu. Osim toga, dobija i hiljadu eura za kiriju za stan u Podgorici, s obzirom na to da je iz Slovenije. To je ukupno 5.500 eura mjesečno, što je suma koju je u imovinskom kartonu i prijavio Anžur Agenciji za sprečavanje korupcije.

Anžur, kako su kazali dobro obaviješteni izvori, ponedjeljkom ne dolazi na posao prije 14 sati, dok petkom na posao ne boravi nakon 13 sati. Ostalim radnim danima, utorak, srijeda, četvrtak, na poslu je puno radno vrijeme, što bi značilo da je u Podgorici na radnom mjestu prisutan tri i po dana. Razlog zbog kojeg dolazi kasnije ponedjeljkom, a odlazi petkom ranije jeste taj što je vikendom u Sloveniji. Let za Ljubljanu je tokom zimske sezone po redu letenja u 14.25 h, a ponedjeljkom je dolazak u 13.25 h. Takođe, kako Dan saznaje, tokom ljeta prošle godine, kada su iz Tivta bili letovi za Ljubljanu u osam ujutru ponedjeljkom, srijedom i petkom, Anžur je znao da petkom ujutru ide za Sloveniju, a da se vraća nedjeljom, što bi značilo da je četiri dana bio na radnom mjestu u Podgorici.

Anžur, kako je Danu potvrdilo više izvora, ne plaća karte za letove do i od Ljubljane, koje realizuje Tu Montenegro. Povratna karta za ekonomsku klasu je, prema podacima sa sajta Er Montenegra od juče, oko 175 eura, a za biznis klasu oko 365 eura.

Prema ugovoru o radu, član 13, mjesto rada Anžura je Podgorica, a prema članu 14 treba da radi puno radno vrijeme, 40 sati sedmično, odnosno osam sati dnevno. Takođe, prema informacijama Dana, u ugovoru nije nigdje definisano da Anžur ima pravo da odsustvuje sa posla ponedjeljkom i petkom, kako bi otišao za Sloveniju ili došao iz Slovenije.

„Dan“ je u vezi sa svim navodima iz teksta poslao Tu Montenegru, koji leti pod brendom Er Montenegro, vrlo konkretna pitanja. Pitali su da li radi 40 sati sedmično i osam sati dnevno, te koliko sati radi ponedjeljkom i petkom, kada dolazi na posao ponedjeljkom, a kada odlazi petkom. Takođe su pitali i da li nacionalna avio-kompanija može da dozvoli sebi da osoba koja pokriva ovako ozbiljne funkcije to radi pod navedenim uslovima.

Na primjer, Er Srbija takođe ima direktora koji je stranac, ali on ne praktikuje da ide u svoju domovinu svakog vikenda i da odsustvuje sa posla radnim danima u radno vrijeme po nekoliko sati, već se po dobijanju posla u Er Srbiji preselio u Beograd, gdje živi i radi. Anžur je u Er Montenegro takođe došao zbog posla.

Dragaš: Angažovanje Anžura ne poznaje ni radne dane ni radne sate, jer je interakcija intenzivna

Ugovor sa Anžurom i uslove rada sa njim dogovorio je prethodni odbor direktora na čijem čelu je bio Pavle Ljesar. Taj odbor je smijenjen u novembru, odmah po dolasku nove Vlade, a novi odbor direktora, na čijem čelu je Tihomir Dragaš počeo je sa radom početkom januara ove godine. Njih su pitali da li su problematizovali uslove rada Marka Anžura i činjenicu da ga faktički nema dva dana u radnoj sedmici, kao i da li će i šta uraditi po pitanju uslova rada izvršnog direktora.

Na pitanja je odgovorio predsjednik odbora direktora Tihomir Dragaš.

– Odbor je počeo sa radom prije nepuna tri mjeseca. Činjenica je da se suočavamo sa brojnim izazovima, ali smo stava da je umijeće upravljanja u pronalaženju efikasnih rješenja, što je u fokusu našeg djelovanja. Osim toga, čvrsto vjerujemo u kontinuiranu primjenu dobrih praksi, jer smo svjesni da avijacija ne počinje sa nama, tako da sve što je dobro, sa zadovoljstvom prihvatamo. Sagledavajući ulogu odbora direktora, kao i relaciju sa menadžmentom kompanije, ističemo zadovoljstvo saradnjom koju ostvarujemo sa izvršnim direktorom Markom Anžurom. Naš odnos se bazira na intenzivnoj interakciji koja, kao reper nečijeg angažovanja, ne poznaje ni radne dane, ni radne sate. Ovo je tipično za avijaciju, u kojoj se djelatnost odvija 24/7 – kazao je Dragaš.

Naveo je da su obaveze, kao i uslovi koji se tiču angažmana izvršnog direktora, definisani ugovorom o radu, u koji je javnost imala uvid, a u skladu su sa zakonima Crne Gore, kompanijskim procedurama i pravilnicima.

– Takođe, usklađeni su sa kodeksom etičkog menadžerskog ponašanja i odgovornog odnosa prema zajednici, što je visoko na skali prioriteta ovog odbora direktora. Pored toga, dinamičko poslovno okruženje u kojem se nalazimo, nameće potrebu prilagođavanja savremenim trendovima, kao i integraciju novih tehnologija u poslovanju kompanije. Sve navedeno demonstrira se na visokom nivou i nema alternativu. Odbor i menadžment kompanije, u funkciji su što boljeg pozicioniranja na zahtjevnom avio-tržištu, a u našem fokusu su pripreme za predstojeću turističku sezonu. Uporedo sa tim, aktivno sprovodimo radnje koje se tiču strategijskog razvoja kompanije, s ciljem da se obezbijedi njen rast i da doprinos jačanju brenda Crne Gore, kao atraktivne turističke destinacije – poručio je Dragaš.

Foto: Air Montenegro

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

A zasto ovaj partijaki covjek pokriva 3 funkcije? A na biro rada mladih , starih koliko oces.

NIKŠIĆ PROGNOZA