HE Piva danas obilježava 48 godina rada

HE Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u znaku dobrih proizvodnih rezultata, pogonski spremna i sa dobrim hidroenergetskim potencijalom da ispuni ciljeve zacrtane ovogodišnjim Elektroenergetskim bilansom. U prilog tome ide i činjenica da je hidroenergetski objekat u kanjonu Pive od početka godine proizveo 255 GWh električne energije, ostvarivši već sada 34 odsto ukupnog proizvodnog plana za ovu godinu, saopšteno je iz EPCG.

„Planirano je da HE Piva u ukupnoj proizvodnji elektroenergetskih objekata Elektroprivrede Crne Gore u 2024. godini učestvuje sa 25 %, isporukom najkvalitetnije i najskuplje, vršne električne energije. Nivo pivske akumulacije trenutno je na 663,29 mnv, što je dovoljno za proizvodnju 194 GWh električne energije“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG ističu da je i tokom 2023. godine, HE Piva ostvarila zavidne proizvodne rezultate. Elektroenergetskom sistemu isporučila je 932,5 GWh električne energije, premašivši plan za četvrtinu.

Izvršni rukovodilac Podružnice-HE Piva Nikola Daković podsjeća da proizvodni rezultati prošlu, 2023. godinu čine jednom od 10 najboljih proizvodnih godina od početka rada Hidroelektrane. Daković je zadovoljan i postignutim na tekućem i investicionom održavanju te radovima na modernizaciji tog energetskog objekta.

„U novembru 2023. vratili smo u pogon agregat A2 koji zbog kvara blok transformatora 120 MVA nije proizvodio od maja 2022. Istovremeno počeli smo remont agregata A1 koji obuhvata radove na generatoru i radove na ugradnji elektromašinske opreme, Završetkom remontnih radova zaokružićemo jedan investicioni ciklus u Hidroelektrani, koji će nam omogućiti pouzdaniji rad i u narednih 30 godina“, ocijenio je Daković.

Kako je saopšteno, od početka rada, 1976. godine, HE Piva prozvela je 36,1 TWh električne energije, a dobri poslovni rezultati, koji se u kontinuitetu postižu, najvećim dijelom, zasluga su zaposlenih čija posvećenost, odgovornost i stručnost garantuju stabilan rad ovog hidroenergetskog objekta. Rad HE“Piva“ tokom proteklih 48. godina znatno je uticao na razvoj plužinske opštine i države u cjelini.

„HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Raspolaže akumulacijom dugom oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod  površine zemlje. Hidroelektrana može startovani sa punom snagom za kratko vrijeme i raspoloživa energija koja je akumulisana u Pivskom jezeru predaje se u mrežu  u zavisnosti od potreba elektroenergetskog sistema“, dodaju iz EPCG.

Povodom Dana HE, položen je vijenac na spomenik stradalim neimarima tokom izgradnje ovog, za naše uslove, grandioznog elektroenergetskog objekta u kanjonu Pive.

Foto: EPCG

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Branko Kotri: Sa najljepšim sjećanjima na prve godine rada elektrane, sa zahvalnošću na prvim stečenim praktičnim znanjima iz energetike u sedmogodišnjem radu, čestitke kolektivu elektrane i Elektroprivredi Crne Gore! 

NIKŠIĆ PROGNOZA