EPCG: Bavimo se opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) danas su se oglasili povodom saopštenja Demokratske partije socijalista o posljednjim dešavanjima u toj kompaniji.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti

U nekim drukčijim okolnostima, ne bi bilo potrebe da se osvrćemo na istupe pojedinaca i grupa koji su, kroz višedecenijsko upravljanje privrednim sistemom, propustili priliku da pokažu rezultate, ali smo, kao predstavnici najvažnije kompanije u državi, dužni da uvijek i bezuslovno branimo vrijednost rezultata i projekata koji su, nakon decenija u kojima nije izgrađen nijedan novi MW, Elektroprivredi donijeli rekordnu dobit i prve nove megavate električne energije.

Preciznije rečeno, za godinu i po dana je instalirano 40 MW, što je, da podsjetimo, tačno 40 MW više od onoga što su, za četiri decenije, ugradili prethodnici. I to nije sve. Nakon završetka projekta SOLARI 3000+ i 500+, koji je u cijelom regionu dobio sva moguća priznanja, uveliko razvijamo i projekat SOLARI 5000+. Profiti od ovih elektrana, na godišnjem nivou, će dostići iznose od oko 5 miliona evra, a svi viškovi električne energije biće plasirani na berzu. Takođe, za 20 miliona smo kupili imovinu Željezare koja vrijedi preko 53 miliona, gdje smo pokrenuli rad nove kompanije, za koju očekujemo respektabilne partnere, što je, vjerujemo, mnogo bolja opcija od one u kojoj je, recimo, 7.000 radnika nekadašnje Željezare ostalo bez posla.

Nadalje, u 2021. godini smo ostvarili rekordnu dobit (47 miliona eura), u 2022. godini sami, bez ikakve pomoći, iznijeli teret globalne energetske krize, a 2023. godine oborili rekord u poglednu dobiti (preko 70 miliona eura). Uporedo sa tim, u vremenu koje je obilježeno inflacijom, EPCG ne da nije povećala cijenu aktivne energije za domaćinstva, nego je, odobrila seriju popusta za redovne platiše, čiji se broj, da i to dodamo, povećao sa 190.000 na 242.000. Pored razvoja novih projekata, kojima ćemo Crnu Goru učiniti energetski nezavisnom, obaramo rekorde i u pogledu efikasnosti kada je riječ o održavanju postojećih postrojenja. Naše hidroelektrane rade besprekorno, a TE Pljevlja, uz uspješno sprovođenje ekološke rekonstrukcije, takođe obara rekorde u dijelu koji se odnosi na kontinuiran rad.

EPCG je, tokom posljednje tri godine, sprovela 342 konkursa za radna mjesta, na koja se prijavilo preko 1.500 lica i svi naši postupci su bili sprovedeni besprekorno, o čemu svjedoče i doslovce svi iskazi nadležnih inspekcija. Nijesmo sigurno da svi subjekti u Crnoj Gori mogu da se pohvale takvim stanjem. Što se tiče prozivki na račun uloge predsjednika Odbora direktora u postupcima zapošljavanja i kontrole prisustva na radnom mjestu, podsjećamo na činjenicu da predsjednik, po Statutu i internim procedurama, nema nadležnost da se bavi radno-pravnim odnosima i evidencijama prisustva zaposlenih. Takođe, nigdje i ničim nije definisano da lica zaposlena u EPCG istovremeno ne mogu da se bave drugim javnim poslovima, pa, između ostalog, i politikom.

A omalovažavajući stav prema dijelu naših zaposlenih, koje se može uočiti u istupima DPS-a, vrlo je nekorektno i u ozbiljnom neskladu sa stvarnošću. Jer, EPCG zapošljavanje vrši shodno zakonskim regulativama i potrebama radnog procesa i ponosni smo na činjenicu da smo kreirali uspješan i poželjan radni ambijent.

Ko želi da vidi i čuje – to je više nego jasno.

Mi nastavljamo da radimo i gradimo, s tim što ne možemo ćutke prelaziti preko neistina koje plasiraju oni koji pokušavaju da, zlonamjernim komentarima na račun EPCG, ostvaruju jeftine političke poene.

Uvažavamo, naravno, svačije pravo da učestvuje u javnom životu, ali ćemo, cijeneći važnost EPCG za privredni sistem Crne Gore, kao i predan rad naših zaposlenih, uvijek i bezuslovno odgovoriti na svaki neutemeljeni napad. Jer, naš posao je da kompaniju koju su gradile generacije naših predaka vodimo uspješno i predamo u nasljeđe budućim generacijama. Razumijemo da tako nešto ne mogu da shvate oni koji razmišljaju od danas do sjutra, ali je nama, razumjećete, opšti interes uvijek iznad svih partikularizama.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA