Đurović: Crna Gora otvorena za saradnju sa kompanijama koje žele zelene i održive investicije

Crna Gora je zemlja koja radi na obezbjeđivanju povoljnog i stimulativnog biznis ambijenta i otvoreni smo za saradnju sa kompanijama koje žele zelene i održive investicije, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, na pres konferenciji povodom otvaranja Western Balkans ESG samita u Porto Montenegru, u Tivtu.

Samit je, ističu iz ministarstva, kao najveći regionalni događaj u pogledu ESG standarda zaštite životne sredine, poštovanja ljudskih prava i odgovornog korporativnog upravljanja, okupio oko 450 učesnika.

Đurović je rekao, kako je saopšteno, da je podrška Vlade takvim projektima važna i zbog želje države da naša zemlja bude cjelogodišnja turistička destinacija, te da je, ukoliko Crna Gora želi biti dio Evropske unije, pitanje uvođenja i primjene ESG standarda – imperativ.

“U tom kontekstu naš zadatak je priprema crnogorskih kompanija za poslovanje po evropskim standardima, i razvoj svijesti o tome da ekološki, društveni i standardi korporativnog upravljanja predstavljaju neminovnost na putu približavanja Crne Gore evropskom tržištu”, kazao je Đurović.

Istakao je i da je Vlada vrijedno radila na kreiranju i usklađivanju politika sa ključnim dokumentima Evropske unije u oblasti održivog i zelenog rasta.

“Prva smo zemlja regiona koja je definisala novi model ekonomskog rasta koji podrazumijeva prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, kroz kreiranje Strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine. Vjerujem da smo time pokazali strateško opredeljenje u ovoj oblasti”, naglasio je Đurović.

Western Balkans ESG samit će uključiti prezentacije, panel diskusije, predstavljanje inovacijskih praksi. Svečano će ga otvoriti predsjednik države Jakov Milatović, a sjutra zatvoriti premijer Dritan Abazović.

Foto: MERT

NIKŠIĆ PROGNOZA