Đeljošaj: Pozdravljam rad Novice Vukovića, sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi. To su odluke koje pokazuju da je sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole i discipline, poručuje potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

Kako je naveo, to je saopštio i juče, ali su „nažalost zlonamjerni interpretirali tako da pokušaju da kreiraju još jedan vještački sukob u Vladi“.

„Dakle, svako ko neodgovorno raspolaže državnom imovinom mora biti procesuiran. Sa tim nema kompromisa. I svaka čast Novici Vukoviću i njegovom timu da aktiviraju mehanizme kojima raspolažu u tom smislu. Takođe, pozivam da se uradi i kontrola budžetske jedinice kojom upravljam i obavještavam javnost kako slijedi: Ministarstvo ekonomskog razvoja je u I kvartalu 2024. godini  u odnosu na isti period prošle godine, u mandatu prethodne 43. vlade, uštedjelo čak 64.792, 45 eura na pozicijama ( ugovora o djelu, konsultantskih ugovora, ostalih naknada, zarada javnih funkcionera). Samo na poziciji ugovora o djelu Ministarstvo je uštedjelo 33.253,91 euro“, naveo je on.

Kako dodaje, sa druge strane u ovom kratkom periodu Ministarstvo je uspjelo da pripremi više zakonskih i podzakonskih rješenja, donese programe i jednu strategiju, kao i da uspije podići kvalitet života naših građanki i građana kroz ograničavanje marži za preko 500 artikala u trgovinama, ali i da eliminiše neke barijere privredi i podstakne njihovu konkurentnost.

„Značajni iskoraci su napravljeni i na međunarodnom planu, posebno u segmentu pregovora sa EU, pa se tako očekuje da će najveći broj poglavlja koja će prva biti zatvorena biti baš ona koja su u nadležnosti ovog ministarstva. Ministarstvo je primjer efikasnosti na djelu. Uz manje troškove postižemo bolje rezultate. Očigledno tako nije bilo u prethodnom periodu što potvrđuju i gore navedeni podaci“, zaključio je Đeljošaj.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA