Cijene nafte pale na 85 dolara

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, jer su trgovce zabrinule naznake naglog posustajanja potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 65 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 85,16 dolara.

U Njujorku se barelom trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 83,47 dolara, prenosi Hina.

Trgovce je uznemirio podatak vlade u Vašingtonu da je snabdijevanje benzinom, pokazatelj potražnje, palo u prošloj sedmici na najniži nivo od početka godine.

Zalihe benzina porasle su u prošloj sedmici za 6,5 miliona barela, pokazao je vladin izvještaj objavljen u srijedu.

Kada se isključe sezonska kolebanja, potražnja u SAD-u na najnižem je nivou u 22 godine, izračunali su analitičari JP Morgana, ukazujući na skok cijena u trećem tromjesečju od 30 odsto.

Odvojeni podaci pokazali su pad potražnje za uslugama u septembru, nadovezujući se na naznake posustajanja aktivnosti u američkoj privredi, nakon oporavka tokom ljeta, prema izvještaju S&P Globala.

U eurozoni, potražnja za robom i uslugama bilježila je u septembru najveći pad od kraja 2020. godine i aktivnost je u periodu od jula do septembra vjerovatno smanjena, pokazao je indeks menadžera nabavke koji sastavlja S&P Global.

„Svi su trenutno zaokupljeni slabom ekonomijom, koja je glavni pokretač cijena. Raspoloženje ulagača narušavaju jaki dolar, usporena tržišta dionica i rastući prinosi na obveznice“, naveo je u bilješci Tamas Varga iz PVM-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili su na sastanku u srijedu da zadrže proizvodnju na dosadašnjem nivou. Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su odvojeno da će smanjivat snabdijevanje do kraja godine za 1,3 miliona barela dnevno.

Kremlj je naglasio i da nije odredio rok za ukidanje zabrane izvoza goriva, kojom nastoji da osigura snabdijevanje domaćeg tržišta i zakoči rast cijena.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 1,21 dolara na 92,35 dolara.

Foto: PIxabay

NIKŠIĆ PROGNOZA