Cijene nafte iznad 88 dolara

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američke ekonomije i znaci slabljenja potražnje za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 21 cent i iznosila je 88,23 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 83,03 dolara, prenosi SEEbiz.

U fokusu trgovaca u četvrtak je bilo blago usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju, koje se ogledalo u godišnjoj stopi rasta od tri odsto. U četvrtom kvartalu iznosila je 3,1 odsto. Tromjesečno poređenje pokazuje upola nižu stopu rasta, od 0,4 odsto.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na znake posustajanja potražnje za gorivom, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prošloj sedmici, za 5,6 miliona barela, prema podacima Ministarstva energetike.

Skočile su i zalihe destilata, 5,1 milion barela.

„Izvještaj baš i ne signalizira zdravo stanje domaće potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)“, rekao je John Evans iz PVM-a.

Zalihe sirove nafte naglo su smanjene, za 7,3 miliona barela, uz skok izvoza.

Znaci posustajanja u SAD-u nadovezali su se na procjene da snabdijevanje naftom s Bliskog istoka nije ugroženo, s obzirom na zatišje u napetim odnosima Izraela i Irana, koji spada među vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu poskupio 28 centi, na 88,45 dolara.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA