Zahtjev URE da se DUP Gorica C stavi van snage nema podršku DF

Zahtjev URE da se DUP Gorica C u Podgorici stavi van snage, nema podršku Demokratskog fronta, pa je neizvjesno da li će proći na sjednici podgoričkog parlamenta u petak.

„Moramo da zaštitimo Goricu onoliko koliko je moguće. Ne možemo spriječiti one procedure koje su započete, odnosno ljude koji su uradili prijavu gradnje, oni će prosto te objekte završiti. Ukoliko pustimo da se izvedu do kraja, mi ćemo imati potpuno devastirano podnožje Gorice“, kazala je potpredsjednica Građanskog pokreta URA i odbornica u Skupštini Glavnog grada Milena Vuković Sekulović.

Da su sporni DUP-ovi gorući problem tvrdi i predsjednik Skupštine Inženjerske komore Srđan Laković, koji i sam živi ispod Gorice i bori se protiv DUP-a Gorica C.

„Smatram da svi DUP-ovi kada je Podgorica u pitanju, koji pokrivaju atraktivne dijelove grada, treba da budu stavljeni van snage, razlog je jednostavan, planiranje je glavni razlog zašto se Crna Gora nalazi u urbanističkom haosu. Zašto, uglavnom su nam planove radile firme sa strane, to je država dozvoljavala, DUP Gorica C, njegovo oživljavanje je urađeno van zakona, mimo zakona, ta firma treba da snosi odgovornost, ali ona se nalazi u Čačku“, rekao je Laković.

Čim je postala dio podgoričke vlasti, URA je zatražila da se ovaj DUP stavi van snage.

Rasprava pred lokalnim parlamentom završena je u ponedjeljak, a glasanje će biti u petak. Odbornici su načelno za zaštitu Gorice, ali u DF-u ističu da su protiv ove inicijative jer, kako kažu, DUP-ove, po zakonu, može da mijenja samo Vlada.

„Sporno je sa strane Skupštine Glavnog grada, da stavlja van snage neki DUP, odnosno da uvodi jedno dodatno bezakonje. Druga strana problema je što se na ovaj način krše ljudska prava onih vlasnika koji nisu samo investitori. Protiv toga da mi na jedan ad hoc, revolucionarni način ulazimo u to što nije naša nadležnost, gdje kršimo ljudska prava, gdje kršimo pravni poredak, gdje u konačnom ništa ne sprječavamo“, objasnio je predsjednika Odbora za Statut i propise Glavnog grada Mitar Šušić (DF).

Vuković Sekulović je kazala kako ovo, pravno, nije najsrećnije rješenje, dodajuži da ono što žele jeste da se preveniraju buduće situacije.

„Ukoliko dođemo u situaciju da investitori odluče da iskoriste parcele koje imaju u tim područjima, mi ćemo kao lokalna vlast i kao vlast na državnom nivou, te dozvole morati da izdamo“, dodala je.

Na pitanje da li će podržati predlog Šušić je kazao da misli da „nešto što se trpjelo 20 godina ne mora prelomiti u 20 minuta, da bi se nezakonito donijela neka odluka koja je upitno ima li legitimne posljedice ili ne“.

Iz URE, ipak, računaju na čvrstu podršku dijela odbornika i nadaju se da će i ostali odlučiti da urade ono što je, tvrde, u interesu građana.

Iz DF-a pak predlažu da zajedno pošalju zahtjev Vladi da, kao nadležna, stavi ovaj DUP van snage.

„Ne možemo da dozvolimo da investitori upravljaju našim prostorom“, poručio je Laković.

Vuković Sekulović je zaključila da se u Podgorici moraju sačuvati zelene površine, dodajući „barem to što je ostalo“.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA