Škole sa 300 učenika imaće jednog psihologa

U Ministarstvu prosvjete „Danu“ je saopšteno da će informacija o povećanju broja izvršilaca na radnom mjestu psiholog u crnogorskim školama biti poznata u narednom periodu. Mjerama za sprečavanje vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama predviđeno je povećanje broja psihologa i pedagoga, te izmijenjeni kriterijumi po kojima su i škole sa manjim brojem učenika stekle pravo da zapošljavaju stručnjaka. Pored stručnog kadra, planirano je i zapošljavanje asistenata u školama sa najvećim brojem učenika.

– U toku je utvrđena procedura davanja saglasnosti Ministarstva prosvjete na izmijenjene pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta obrazovno-vaspitnih ustanova, navode iz ovog resora.

Prema podacima iz MEIS-a, uz napomenu da su pojedini pedagozi angažovani u okviru norme u više škola, trenutno je radno angažovano oko 150 pedagoga i oko 70 psihologa. 

– Prema Pravilniku o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, ustanova koja ima više od 300 učenika, odnosno djece, ima pravo na jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa. Ustanova koja ima više od 700 učenika, odnosno djece, ima pravo na dva izvršioca – jednog na radnom mjestu pedagoga i jednog na radnom mjestu psihologa. Dvije ili više ustanova koje zajedno imaju više od 300 učenika, odnosno djece, mogu imati jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa. Ustanova koja ima više od 1.400 učenika, odnosno djece, ima pravo na tri izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa, objašnjavaju iz ministarstva.

Konkurse za izbor zaposlenih za sva radna mjesta raspisuju obrazovne ustanove.

Kako smo ranije objavili, obuka za sticanje stručne kvalifikacije asistent za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama, počeće 2. oktobra i trajaće do decembra. Konkurs za 20 kandidata raspisala je nedavno Policijska akademija u Danilovgradu. Očekuje se da škole prve asistente dobiju u drugom polugodištu.

Iz prosvjetnih institucija saopšteno je da je u ovoj školskoj godini planirano zapošljavanje 20 asistenata, odnosno ukupno 60 u narednom periodu.

Iz Udruženja „Roditelji“ nedavno su podsjetili da je prema planu iz 2019. godine bilo predviđeno da se u prvoj godini zaposli 30 asistenata. Predsjednica tog udruženja Kristina Mihailović istakla je da je ranije postojao Komitet za nadzor primjene mjera za borbu protiv nasilja, ali da se on nijednom nije sastao od početka pandemije virusa korona.

Prema zvaničnim podacima, u prethodnoj školskoj godini registrovano je 108 slučajeva vršnjačkog nasilja u školama. Nedavno je na društvenim mrežama objavljen i snimak iz srednje škole u Tuzima, gdje su učenici na času razbijali školski inventar i gađali profesoricu. Za ovaj incident nadležni nijesu znali, jer im, kako tvrde, nije prijavljen od bilo koga iz škole.

Broj za prijavu 080-777-777

Besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja – 080-777-777, u funkciji je od 5. maja ove godine u Ministarstvu prosvjete.

– Linija za prijavljivanje je dostupna 24 sata. Zaposleni u ministarstvu će se javljati na pozive od 7 do 15 sati, a nakon toga pozivi će biti snimani i preslušani narednog radnog dana. Svaki građanin može da se obrati i pozove ovaj broj, bez obzira na uzrasnu dob i status. Tokom razgovora neophodno je navesti precizne podatke i činjenice o prijavljenom vršnjačkom nasilju, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Nakon toga, iz tog resora će, kako su pojasnili, postupati u zavisnosti od sadržaja prijave u saradnji sa Zavodom za školstvo i nadležnim institucijama sistema.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA