Kovačević: Nikšić je primjer kako jedna vlast treba da funkcioniše; Vuković: Rezultati pokazuju da se u Nikšiću svakog dana ove tri godine radilo

Za prethodne tri godine na teritoriji Nikšića realizovani su brojni infrastrukturni projekti višemilionske vrijednosti, ali ono što je najvažnije jeste da su građani ostali u prvom planu,  da su se osluškivali i, uglavnom, rješavali problemi na koje su ukazivali, saopštili su čelnici nikšićke Opštine na današnjoj konferenciji za novinare a povodom tri godine od konstitusanja  sadašnje lokalne samouprave.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević smatra da je rad lokalne samouprave u prethodne tri godine bio zaista kvalitetan i u mjeri mogućeg.

Zatečeni su brojni problem, rekao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, poput duga od 33 miliona i svega 1,5 milion eura na računu Opštine.

Konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg rada ali i planovi za naredni periodu prisustvovali su i saradnici Kovačevića i Vukovića, sekretari nadležnih sekretarijata i savjetnici.

“Ova lokalna samouprava se pokazala kao možda jedna od najstabilnijih ako ne i najstabilnija vlast u Crnoj Gori. Promijenili smo tri Vlade i dva saziva Parlamenta ali smo nastavili u svakoj od tih situacija da uspješno djelujemo na korist našeg grada”, istakao je Kovačević.

U prethodne tri godine rekonstruisano je nekoliko gradskih kvartova, izgrađeno više dječijih igrališta, nezaposlenost smanjena za 42 odsto, odnosno otvoreno je blizu 5.000 novih radnih mjesta… Kovačević ističe da su za tri godine asfaltirali blizu 80 kilometara 300 putnih pravaca, a nasuto je preko 400 kilometara nekategorisanih puteva  na području opštine čime su, rekao je Kovačević, dali zadatak svakoj sledećoj lokalnoj upravi da sređivanje puteva treba da bude neka normalna stvar a ne aktivnost pred neke izbore.

Kovačević ističe da sve to ne bi bilo moguće ostvariti bez kvalitetnog odnosa koji postoji između Skupštine opštine Nikšić, posebno predsjednnika Skupštine opštine i predsjednika Opštine i nadležnih sekretarijata.

“Mislim da smo zaista u ove tri godine poslužili kao primjer kako jedna vlast treba da funkcioniše”, naglasio je Kovačević.

Ostalo je još nepuna godina do završetka četvorogodišnjeg mandata, ali i za taj period dostaje planova i sve u cilju poboljanja uslova života građana Nikšića.

Vuković je istakao da će za mjesec ili možda malo više biti završeni projekti vrijedni preko 20 miliona, ali će vrijednost započetih i planiranih premašiti i tu sumu.  

Na računima Opštine Nikšić trenutno je 7,3 miliona eura.

“Pored takvih dugova i problema koje smo naslijedili, prvog dana smo se uhvatili u koštac sa njima i kada pogledamo unazad ovo što smo uradli, uradili smo mnogo. U odnosu na polaznu osnov uzaista vjerujem da smo jednim timskim radom, zajedništvom, posvećenošću došli do ovih rezultata koje imamo danas. Nikšić je bio potpuno zapostavljen od svih prethodnih vlada, vjerovatno je to bio neki možda i strateški pravac određenih političkih struktura pa se ni ovi sa lokalnog nivoa nisu mnogo ni bavili time da određene stvari promijene, kako da određema sredstva, određene mogućnost otvore za Nikšić”, kazao je Vuković.

Sa pozicije predsjednika lokalne skupštine ističe da je zadovoljan ostvarenim za tri godine, ali da je moglo bolje.

“Ostvareni rezultati pokazuju da se u Nikšiću svakog dana sve ove tri godine radilo, da nismo podešavali aktivnosti i svoj rad u odnosu na izborne procese već smo radili odnoseći se odgvorno prema funkcijama, povjerenju koje su nam građani ukazali i samim tim čini mi se da rezulati nisu izostali a da će, uslovno, stabilnim političkim prilikama na državnom nivou i u ovoj narednoj godini rezultati zaista biti impozantni i da ćemo na najljepši mogući način zaokružiti mandat onda i ići da preispitamo povjerenje građana. Vjerujm da će građani biti najbolje sudije”, naglasio je Vuković.

Šoškić: Za tri godine smo vratili 9 miliona eura ono što nije bilo produkt potrošnje ove lokalne uprave

Sekretar lokalnog Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić kazao je da su lokalne javne finansije Nikšića stabilizovane već u prvoj godini rada nove lokalne vlasti. Kako je rekao, zatekli su lošu situacija, tešku i specifičnu, ali i dugove.

„Za ove tri godine na osnovu reprograma poreza vraćeno više od tri miliona eura, za kolektor vraćeno 2,1 milion, 750.000 eura kamata po osnovu kolektora,1,5 milion smo platili po osnovu utužeja-pravosnažnih presuda za ove tri godine a iz prethodnih godina za naknadu štete po osnovu ujeda pasa i lomova na javnim površinama. Ukupno za ove tro godine smo vratili 9 miliona eura -ono što nije bilo produkt potrošnje ove lokalne uprave, ono što je naslijeđeno iz prethodnih godina“, kazao je Šoškić.

“ Po prvi put ove godine smo osvarili smo suficit od 4,3 miliona eura. Ono što ohrabruje jeste jedan neuporedivo bolji privredni milje nego što je prije vladao proizveo je u to da su sopstveni i zakonom ustupljeni prihodi porasli u odnosu na 2020. godinu za oko 8 miliona eura, a da su ukupni prihodi povećani 9,3 miliona eura u odnosu na 2020. Prošle godine ostvaren rekordan budžet, budžetski prihodi su bili skoro 34,6 miliona eura, a izdaci 24,5 milona „, rekao je Šoškić.

Za tri godine uspjeli su da oporave pojedina javna preduzeća poput Vodovoda i Komunalnog koja su bila u finansijskim problemima, a ulaganjem u Vatrogasnu jedinicu Nikšić sada ima najbolju službu zaštite i spasavanja.

Šoškić ističe da se kao dobra pokazala i veća finansijska podrška pojedinim privrednim društvima čiji je osnivač Opština kao što su Parking Servis i RTNK.

Parking servis je, kazao je Šoškić, ostvario izuzetan pozitivan finansijski rezultat i od zarađenog novca će kuputi vozilo „pauk“, a RTNK je postala, smatra on, najbolji lokalni javni emiter u Crnoj Gori.

„Izuztno dobar rad našeg lokalnog janog emitera i po mom mišljenju, a nisam dugo godina gledao TV Nikšić, sad se gleda u svim krajevima Crne Gore, imamo izuzetan i dobar rad i dobro uložena sredstva od naše lokalne samouprave u to društvo koje je veoma efikasno, dobro i profesionalno prenosi sve što se dešava u gradu Nikšiću“, naglasio je Šoškić.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA