Sindikat medija: Izostanak velike istrage o ubistvu Jovanovića mrlja na obrazu države

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozvao je Vladu, policiju i tužilaštvo da konačno pokažu spremnost da ubistvo glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića, koji se nalazi na listi najstarijih neriješenih ubistava novinara u Evropi, stave u fokus rada i dokažu da iza riječi stoje i djela.

– 19 godina nakon ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića, država i dalje nije rasvijetlila ovaj najveći zločin prema novinarima u istoriji Crne Gore. Velika mrlja ostaje na obrazu države zbog izostanka djelotvorne istrage koja bi dovela do nalogodavaca i motiva za ovaj zločin. Iako je više puta sa najviših adresa ukazivano da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke, javnost je uskraćna za dokaze za takve tvrdnje. Čak je i Komisija za praćenje istraga napada na novinara u posljednjem izvještaju koji je objavljen krajem prošle godine, konstatovala očigledne, ozbiljne propuste i preporučila nadležnim organima naredne korake. Da li su i u kojoj mjeri nadležni postupili u skladu sa preporuka, još je nepoznato – saopšteno je iz Sindikata medija.

Podsjećaju da su predstavnici civilnog sektora i medijske zajednice predložili i angažman međunarodnih eksperata koji bi pomogli da se ovo ubistvo razriješi, ali i da ovim povodom ništa konkretnije nije učinjeno.

– Pozivamo Vladu, policiju i tužilaštvo da konačno pokažu spremnost da ovaj zločin, koji se nalazi na listi najstarijih neriješenih ubistava novinara u Evropi, stave u fokus rada i dokažu da iza riječi stoje i djela. Bez potpunog rasvjetljavanja ovog ubistva nema ni simbolične satisfakcije za porodicu Jovanović i medijsku zajednicu, a Crna Gora ostaje jedna od zemalja koja u svim međunarodnim izveštajima ima balast zbog toga što nije sprovela efikasnu istragu ubistva novinara – zaključeno je u saopštenju Sindikata medija.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA