Potpisan Kolektivni ugovor RTCG

Predstavnici menadžmenta Javnog servisa, Savjeta Radio Televizije Crne Gore i sindikata, potpisali su danas Kolektivni ugovor koji je bio preduslov da zaposleni u našoj medijskoj kući dobiju veću zaradu, što bi trebalo da doprinese i dodatnoj motivaciji za rad.

Nakon potpisivanja ovog jako važnog dokumenta, generalni direktor RTCG Boris Raonić rekao je da će uvijek inisitirati na profesionalizmu.

“Zaposleni će imati u prosjeku 100 eura veću platu, to je najveća promjena – za oko četrdesetak eura veća plata od državnog prosjeka. Pregovori za kolektivni ugovor jesu malo duže trajali, ali smatram da su i ostali elmenti tog ugovora jako povoljni za radnike Javnog servisa i da će na taj način oni biti motivisani da preuzmu onu ulogu koja i pripada Javnom servisu – lidersku uloga u svim aspektima medijskog svijeta”, zaključuje Raonić.

Predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak čestita radnicima Javnog servisa i kaže da se i od maliih stvari može napraviti veliko zadovoljstvo.

“Čestitam na onome za što smo se zalagali kao Sindikat zaposlenih. Da li je to za sve okej, vjerovatno nije, ima i nezadovoljnih, ali ugovor se može mijenjati vremenom, uvijek možemo da ispravimo ono što ne bude dobro”, ukazala je Drobnjak.

Ističe da su nekad pregovori bili mučni ali da je zadovoljna postignutim.

“Ovo je izuzetan korak naprijed, a naš trud je došao do cilja da se najniže plate zapravo najviše povećaju. To jeste u prosjeku 100 eura za one koji su do sad imali najniže plate”, navela je Drobnjak.

Predsjednica Reprezentativne organizacije sindikata RTCG Slavica Kruščić-Vasović saglasna je da je ovo korak naprijed, kao i da postoji mogućnost izmjena ovog dokumenta.

“Moramo ići u korak sa medijskim zakonima kad stupe na snagu”, ukazala je Kruščić-Vasović.

Najboljim reakcijama zaposlenih nada se i predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević.

“Vjerovatno da su zaposleni očekivali da sve ide brže ali nije lako obezbijediti novac i podijeliti kako to Zakon nalaže. Vjerujem da je sve urađeno kako treba”, rekao je Drljević.

Navodi da treba naći način da se udovolji zahtjevima i onih radnika koji su nezadovoljni.

“Čestitam svima i očekujem da imamo što manje trzavica”, zaključuje Drljević.

Vlada je na sjednici prošle sedmice dala saglasnost za potpisivanje Kolektivnog ugovora RTCG, nakon što je Ministarstvo finansija odobrilo predlog tog dokumenta.

Premijer Dritan Abazović kazao je tada da su raspoloženi da pomognu zaposleninma koji traže veće plate.

Krajem prošlog mjeseca nakon intenzivnih pregovora dva sidnikata u našoj medijskoj kući sa menadžmentom, postignut je konačan dogovor u vezi sa povećanjem zarada zaposlenih u Javnom servisu RTCG. Tome je prethodio štrajk upozorenja jednog dijela zaposlenih koji su tražili da se ovo pitanje riješi što prije.

Povećanje se odnosi na radnike iz grupe D, a po preporukama Ministarstva finansija.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA