Pekić: Bezbjednost đaka na izuzetno niskom nivou, situacija je alarmantna

Bezbjednost đaka je na izuzetno niskom nivou, situacija je alarmantna, i cjelokupno društvo treba što prije da se posveti ovom problemu, kazao je predsjednik Internacionalne policijske ogranizacije Ivan Pekić.

On je istakao da je vršnjačko nasilje eskaliralo i da je povećana distribucija opojnih sredstava među djecom. Pekić je apelovao na Upravu policije, škole i civilni sektor da hitno reaguju.

Da bi djeca bila bezbjedna u školama, potrebno je da Crna Gora dobije stabilnu Vladu i bezbjednosni sistem, kazao je Pekić, ističući kako mora postojati saradnja institucija, NVO sektora i medija.

„Možete vidjeti da apsolutno nekada politika ili neke druge stvari kvare tu zajedničku sinergiju i onda naprosto ne dolazimo do nekih bitnih rješenja. Međutim, smatram da politiku treba da ostavimo po strani jer je bezbjednost naše djece apsolutno na prvom mjestu. Politika, niti bilo koji segment života ne smije da ima uticaj na bezbjednost djece“, kaže Pekić.

Za inicijativu da škole dobiju policajce, odnosno zaštitare, koju je IPO Montenegro uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova prije godinu i po, resorni ministar u tehničkom mandatu Filip Adžić, nije imao sluha, kaže Pekić.

„Ono na čemu mi nijesmo imali priliku da im objasnomo u tom planu – mi nismo mislili na svaki objekat i svaku školu, već da naprosto u saradnji sa MUP-om, i Upravom policije bi se radile neke studije o bezbjednosti i ugroženosti pojedinih škola što se tiče apsolutno vršnjačkog nasilja, distribucije narkotika… Međutim, nismo dobili ni šansu da iznesemo taj svoj plan. Podnijeli smo inicijativu i nismo dobili povratnu informaciju već smo naišli na ćutanje, kao i većina institucija što radi, i na taj način nismo mogli da implementiramo naš plan“, navodi on.

Pekić je poručio da će IPO Montenegro biti istrajan u namjeri da inicijativu o uvođenju školskog policajca sprovede jer, kako zaključuje, na taj način biće poboljšana bezbjednost i đaka i nastavnog kadra.

Foto: Printscreen RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA