Okupljanje u Budvi zbog tragedije u Beogradu: Vrijeme je da svi podržimo promjene

Povodom velike tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Savjet roditelja Druge osnovne škole organizovao je okupljanje na kojem je minutom ćutanja odata pošta žrtvama nemilog događaja, a zatim i apel nadležnim institucijama za veću bezbjednost u školama, javlja RTV Budva.

Predsjednica Savjeta roditelja Druge osnovne škole Vesna Jovanović uputila je saučešće porodicama nastradalih, uputivši apel odgovornim institucijama da prestanu da se oglušuju o zahtjeve roditelja koji insistiraju da se iz temelja mijenja zakonska regulativa koja se odnosi na prevenciju nasilja.

– Većina nas ostaje nijema na pomen tragedija kao što je ova koja je juče zadesila Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Većina nas mislila je da se ovako nešto može desiti samo hiljadama kilometara daleko u nekim nama stranim zemljama. U zemljama kojima se govori stranim jezikom, u kojoj žive neki ljudi sa nekim stranim običajima. Ali sadašnjost nas je sve demantovala. Zato, ma koliko teško, moramo pustiti glas i jasno reći da odgovorne institucije ne smiju više da se oglušuju o zahtjeve roditelja da se iz temelja mijenja zakonska regulativa koja se odnosi na prevenciju nasilja, kako bi se jasno definisala odgovornost, nadzor i kazne za ne postupanje po istim, uvođenje novih vaspitnih mjera za počinioce i sistem nadzora počinioca i njihovih porodica, pojačan nadzor policije i svakodnevni obilazak i prisustvo policajaca u blizini škola, početak rada zaštitara u školama, istakla je Jovanović.

Ona je podsjetila da su ovo samo neke od inicijativa koje su roditelji podržali na skupu „Pet minita do 12“ koji je održan u Podgorici, u martu ove godine, te da su roditelji koji upućuju ovaj glas itekako svijesni kako odgovornosti sebe samih, porodice tako i medija i drugih, a ne samo državnih institucija.

– Nažalost, izgleda da je ovih pet minuta odavno prošlo. Vrijeme je da svi podržimo promjene, tako što ćemo krenuti od sebe, kako do sličnih tragedija ponovo nebi dolazilo. Porodice nastradalih, primite iskreno saučešće povodom pogibije vaše nedužne djece i radnika obezbjeđenja. I neka ovo bude posljednji put da se saučešće izjavljuje ovakvim povodom. Nek im je vječan spomen!, poručila je Jovanović ispred Savjeta roditelja Druge osnovne škole u Budvi.

Na skupu je istaknut i transparent: „Ovaj minut ćutanja je rezultat ćutanja godinama. Prekini ćutanje!“

Podsjetimo, učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru K. K. (13) juče ujutru je hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbjeđenja, a u pucnjavi je teško povrijeđeno šestoro učenika i jedna nastavnica.

Vlada Srbije donijela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

Izvor, foto: RTV Budva/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA