Nikšićki Vodovod dug od tri miliona za godinu i tri mjeseca smanjio za 100.000

Preduzeće DOO „Vodovod i kanalizacija“ Nikšić nekada je bio primjer drugima kako treba raditi, a u posljednjih šest ili sedam godina dovedeno je na rub propasti i očekivalo se da će otići u stečaj. Bojazan je postojala i tokom 2021. godine kada su pokrenute tužbe od strane dobavljača i države, ali zahvaljujući ogromnim naporima novog rukovodstva na čelu sa direktorom Željkom Cicmilom radi se na ozdravljenju prduzeća. U razgovoru za „Dan“ Cicmil kaže da su naslijedili dug od oko 3.000.000 eura i da su za godinu i tri mjeseca uspjeli da ga smanje za blizu 100.000 eura.

„Vodovod je državi za poreze i doprinose dugovao preko 700.000 eura. U prošloj godini vratili oko 100.000 eura s tim što smo sve ostale poreze i doprinose uredno izmirivali, plate, PDV, koncesije kao i porez i doprinose iz 2015. godine koji je obuhvatao opštinski reprogram prema javnim preduzećima. Mogu da tvrdim da smo u 2022. godini oko 500.000 eura platili državi. Dug prema dobavljačima je u 2022. godini pao na preko 300.000 eura. Imamo puno posla oko vraćanja dugova, ali finansijska situacija se u preduzeću popravlja“, kaže Cicmil i dodaje da naslijeđena potraživanja iznose preko 6.000.000 eura od čega je 50 odsto zastarelo.

„I tu smo uspjeli da smanjimo potraživanja za oko 30.000 eura s tim što je procenat naplate u prošloj godini bio 100 posto. U svakom segmentu smo napravili iskorak i pokušali da preduzeće ozdravimo i napravimo ono što Vodovod Nikšić zaslužuje kako u opštini tako i u državi, s obzirom na to da je nekada bilo vodeće preduzeće i primjer svim opštinama“, istakao je Cicmil.

On naglašava da im je za poreze i doprinose i plate godišnje potrebno 170.000 eura. Kaže da im je prosječan račun za struju preko 30.000 eura, te da sa dodatnim troškovima dolaze do cifre od 250.000 eura da bi preduzeće moglo funkcionisati. Kaže da su prošle godine radili na smanjenu svih troškova.

„Uspjeli smo da na godišnjem nivu u izdvajanju za zarade dođemo do cifre od 100.000 eura ne smanjujući plate zaposlenih, tako što smo sve nepotrebne dnevnice odbacili. Troškovi goriva su smanjeni za oko 30.000 eura“, navodi Cicmil i dodaje da su nelegalni potrošači veliki problem u funkcionisanju Vodovoda, ali da rade na tome da smanje njihov broj. Ističe i da su prošle godine imali veoma nepovoljnu hidrološku sistuaciju i manjak vode na izvorištima, ali restrikcija nije bilo osim u rubnom dijela grada, koji je bio u restriktivnom režimu dva mjeseca.

Cicmil kaže da je preduzeće pokrenulo inicijativu za rekonstrukciju glavnog vodovoda jer je trenutno stanje u tehničkom smislu neodrživo.

„Postoji bojazan da bi centar grada za par godina ostao bez urednog vodosnabdijevanja. Radionica koja se realizovala preko međunarodnih institucija dala je neke nove prepostavke i rekonstrukcija vodovdne mreže ušla je u državni budžet. Projekat čija je vrijednist par miliona eura koncipiran je tako da bi investicija bila isplativa u narednih četiri do pet godina. Za izradu projekta obezbijedili smo novac preko države, a nakon toga apliciraćemo preko prekongranične saradnje kako bi dobili sredstva“, pojašnjava Cicmil i dodaje da će se ovim projektom izvršiti i rekonstrukcija kanalizacione mreže koja je u nekim djelovima Nikšića iz osamdesetih, pa i tridesetih godina prošlog vijeka.

Ideja da se flašira voda sa izvorišta Vidrovan

Željko Cicmil ističe da će ove godine pokrenuti projekat zamjene azbestno-cementnih cijevi u dužini od 40 km kojima se vodom snabdijevaju prigradska naselja kako bi urednost vodosnavbijevanja podigli na veći nivo.Trenutni radovi na Grahovskom Polju privode se kraju a Cicmil se nada da će krajem maja vodovod biti pušten u rad. Nakon ovih radova radiće se na završavanju radova na vodovodu Laz a, kako naglašava, imaju u planu i izgradnju vodovoda u jednom prigradskom naselju ali neće da otkrije kojem.

Ideja koja bi trebala da se realizuje kada se uspostavi sistem urednog vodosnabdijevanja je da se radi na flaširanju vode sa izvorišta Vidrovan. Cicmil ističe da bi to donijelo niz dobrobiti kako gradu tako i državi.

„Vjerujem da vidrovanska voda može da bude osim lokalnog i regionalni pa i evropski brend“, kaže Cicmil.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA