Komisija za zdravstvo DPS: Nadležni da preduzmu sve mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja

Komisija za zdravstvo DPS-a apelovala je na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu sve konkretne mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja, ističući da su prvi slučajevi obolijevanja djece potvrđeni u Crnoj Gori, a da je po njihovim saznanjima registrovan još jedan slučaj u Rožajama koji još nije javno objelodanjen.

„Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga!

Shvatajući ozbiljnost situacije, u više navrata, apelovali smo na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu konkretne mjere u cilju sprečavanja pojave epidemije. Akcioni plan za rješavanje problema, Komisija za zdravstvo DPS, prezentovala je javnosti još 1. septembra 2022. godine i sadržao je 16 mjera koje je neophodno preduzeti“, navodi se u saopštenju Komisije za zdravstvo DPS-a.

Iz Komisije su podsjetili da je Crna Gora tada bila, prema podacima iz Instituta za javno zdravlje, najgore pozicionirana u svijetu kada je riječ o vakcinaciji MMR vakcinom, pa je, prema procjenama, u riziku od malih boginja u Crnoj Gori i do 20.000 djece, tvrde u DPS-u.

Dodaju da tadašnji čelnici zdravstvenog sistema nijesu shvatili ozbiljnost situacije.

„I došli smo u situaciju na koju smo upozoravili. Komisija za zdravstvo DPS-a i stručni tim naših ljekara poziva sve odgovorne u državi da se pod hitno proširi nacionalni tim koji će se adekvatno boriti protiv suzbijanja potencijalne epidemije i gdje smo spremni, kao i uvijek, da doprinesemo rješavanju ovog problema“, navodi se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije su podsjetili da da komplikacije obolijevanja od malih boginja mogu biti teške i poručili da „to ne smijemo dozvoliti da se događa našoj djeci u 21. vijeku“.

„MMR vakcina je sigurna i najbolja zaštita od ove bolesti i zato još jednom apelujemo da je neophodno da sva djeca u Crnoj Gori budu što prije vakcinisana“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA