Jakšić-Stojanović – Mogerini: Stipendije za crnogorske studente u kampusima Koledža Evrope

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović, je  potpisala Memorandum o razumijevanju o uspostavljanu šeme stipendiranja između Vlade Crne Gore i Koledža Evrope sa rektorkom Koledža Evrope Federikom Mogerini.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta Jakšić-Stojanović, Memorandum se odnosi na obezbjedjivanje stipendija za crnogorske studente u kampusima Koledža Evrope u Tirani, Natolinu i Brižu.

Koledž Evrope važi za jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova u Evropskoj uniji za postdiplomske studije iz oblasti prava, ekonomije, javne uprave i važna je referenca u karijerama mnogih zvaničnika Evropske komisije.

Na osnovu odluke Vlade Crne Gore, počev od akademske 2024/2025. godine, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija  će obezbijediti sredstva za stipendiju koja pokriva cjelokupne troškove za dva (2) crnogorska studenta/kinje koji budu primljeni na Koledž.

Ukupni troškovi po kandidatu iznose 29.000,00 EUR (za programe u Brižu) i 27.000,00 EUR (za programe u Tirani i Natolinu) za akademsku 2024/2025. godinu i uključuju školarinu, smještaj, ishranu i studijska putovanja.

Pristupanjem ovim programima, crnogorski studenti imaće priliku da steknu znanja i vještine koje se vezuju za ključne tekovine EU, što je posebno važno ne samo na institucionalnom nivou, već i na nacionalnom nivou, imajući na unu činjenicu da je Vlada Crne Gore intenzivirala aktivnosti koje se odnose na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ovo predstavlja izuzetnu priliku za naše mlade ljude da se povežu sa evropskim obrazovnim i istraživačkim mrežama, doprinoseći dugoročnom prosperitetu Crne Gore i jačanju naših akademskih institucija, ali i značajan korak za podsticanje izuzetnosti i izvrsnosti u obrazovanju što je jedan od ključnih prioriteta ove Vlade, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo

NIKŠIĆ PROGNOZA