Gume iz korita Cijevne završile na barskoj deponiji

Na Dan planete Zemlje, u znak podrške zaštiti životne sredine, Opština Tuzi je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom ekologije organizovala akciju uklanjanja guma iz korita Cijevne.

Na stotine guma godinama je zapljuskivala rijeka, jer nadležni nijesu imali rješenje gdje da ih odlože. U ovoj akciji su angažovani i radnici Komunalnog preduzeća i službenici Opštine.

„Dan“ je prvi tekst o ovom ekološkom problemu obajvio u decembru 2021.godine.

– Počeli smo uklanjanje guma iz korita Cijevne. Do sada su odvežena dva kamiona ovog opasnog otpada, a već sjutra će biti još toliko. Transportovali smo ih do Možure u Baru – rekao je Redžep Čunmuljaj, načelnik Komunalne policije i inspekcije.

On je istakao da su gume u koritu Cijevne istovarene davno, ali da deponija nije rasla, jer niko više nije bacio ni jednu gumu.

– Ova akcija ima za cilj poboljšanje stanja životne sredine čišćenjem otpada i uklanjanjem guma sa teritorije spomenika prirode kanjona rijeke Cijevne, odnosno na lokaciji Cijevna Zatrijebačka. U dogovoru smo sa policijom, koji svakodnevno patrolira ovim krajem, da jave ako primijete da se na ovom prostoru istovara otpad, bilo da su to gume ili šut, jer je u pitanju zaštićena zona. Na taj način ćemo brzo reagovati – kaže Čunmuljaj.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA