(FOTO/VIDEO) Pogledajte proslavu 165 godina slavne bitke na Grahovcu

Na Grahovcu kod Nikšića juče je, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg (Spasovdan), obilježeno  165 godina od slavne bitke koja se na tom mjestu dogodila 1858. godine. Proslavu su organizovali Eparhija budimljansko-nikšićka-Parohija grahovska i Zavičajno udruženje “Stara Hercegovina”.

Crnogorsko-hercegovačka vojska na Grahovcu je maja te 1858. godine, predvođena vojvodom Mirkom Petrovićem, izvojevala jednu od najznajačajnijih bitaka protiv Osmanske imperije. Kralj Nikola je potom naložio da se  na Grahovcu u spomen i zahvalnost grahovačkim junacima podigne crkva.

Obraćajući se prisutnim predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da se narod na Grahovcu uvijek okupljao na Spasovdan ne uprkos i u inat bilo kome već u slavu Boga živoga koji je dao pobjedu našim precima 1858.godine.

“Skoro se Opština Nikšić pobratimila sa Istočnim Novim Sarajevom, njima je danas takođe slava grada. A evo moram da kažem i prva sekularna država na svijetu, Francuska slavi Vaznesenje kao državni praznik. A ima li smisla da Crna Gora ovaj današnji dan ne slavi kao državni praznik.Mogu da obećam kao predsjednik Opštine Nikšić da ćemo se u budućem period zalagati da ovaj današnji dan, da Spasovdan kao praznik hrišćanski većine naroda u Crnoj Gori ali i kao spomen ove velike bitke i borbe naših predaka bude državni praznik u narednom period”, rekao je Kovačević.

Tradicionalno, obilježavanje tog značajnog datuma za crnogorsku istoriju počelo je liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Grahovcu, koju su služili  arhimandrit Isaija(Krgović), arhimandrit Arsenije(Samardžić), protojereji Petar Krgović, Predrag Šćepanović i Živan Vukojević i jerođakon Andrej (Miljanić).

Dobrodošlicu prisutnima je poželio predsjednik Zavičajnog udruženja “Stara Hercegovina” Nikola Daković, besjedom su sabranje pozdravili protojerej Predrag Šćepanović i prof. dr Aleksandar Stamatović.  U ime Hercegovaca, ispred opštine Bileća obratio se Miloš Bošnjak, a Ivan Petrović Njegoš u ime Svetorodne loze Petrović.

Zavičajno udruženje “Stara Hercegovina” ikonom Cara Lazara darivalo je Veselina Vrcu Vučetića, najstarijeg Grahovljanina.

U okviru svečanosti priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali etno grupe “Peče” i “Banjani”, etno pojac Tijana Vučetić, guslari Luka Eraković i Maksim Vojvodić, pjevač Zoran Džiknić Džile, a stihove je kazivao Milorad Tijanić.

Program su vodile  Maja Mršulja i Nikolina Kovačević.

Biljana Brašnjo

Foto/video: Željko Šapurić, Nikolina Kovačević, RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Šta je ovo, žalosna nam majka!

NIKŠIĆ PROGNOZA