Draganić: Ocjenjivači iz Ispitnog centra profesionalno obavili posao

Pritisak a potom i smjena Upravog odbora i direktorice Ispitnog centra Crne Gore samo je još jedan dokaz da crnogorsko obrazovanje propada zbog neodgovornog odnosa državnog rukovodstva, kazao je Nemanja Draganić, poslanik liste Preokret za sigurnu Crnu Goru- Srđan Perić. Istakao je da je „jasno da su Ocjenjivači angažovani od strane Ispitnog centra i ove, kao i prethodnih godina profesionalno obavili posao ocjenjivanja maturskih radova, poštujući pravila struke i definisane kriterijume“. 

Kako je istakao, ovakav odnos je i šamar svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori, čiji je, kako je naveo, položaj iz godine u godinu sve gori.

„Nije bilo dovoljno to što prosvjetni radnici, bez izuzetka, gotovo svakodnevno trpe pritiske od različitih strana, nego je i centralni organ sistema obrazovanja odlučio da produbi nepravdu i stane na stranu onih koji varaju“,istakao je Draganić. 

Istakao je da je „jasno da su ocjenjivači angažovani od strane Ispitnog centra i ove, kao i prethodnih godina profesionalno obavili posao ocjenjivanja maturskih radova, poštujući pravila struke i definisane kriterijume“. 

„Pritisak ministarstva da se ponovo pregledaju već ocijenjeni radovi je još jedan skandal u crnogorskoj prosvjeti, a nije ih bilo malo. I pored toga, prosvjetni radnici, ovoga puta u svojstvu ocjenjivača, su odabrali intergritet umjesto savijanja kičme. Zato najmanje što možemo učiniti je da stanemo iza onih kojima je struka ispred svega u vremenu kada su
partije isključile znanje i struku“, kazao je Draganić. 

Istakao je da „varanje i prepisivanje degradira znanje u kontinuitetu i podstiče sve više djece na taj model završavanja škole, jer su ohrabreni time što takve radnje nisu adekvatno sankcionisane“.

„I više je nego jasno da organizacija maturskog ispita u Crnoj Gori mora da se mijenja. Da bismo došli do rješenja, potrebno je uključiti upravo one koji su u učionici – nastavnike, ali i učenike. Jedino tako ćemo moći da preduprijetimo situacije sa varanjem na tako važnom ispitu, koje se ponavljaju iz godine u godinu“, kazao je Draganić. 

Istakao je da ispred liste Preokreta osjeća potrebu da podrži prosvjetne radnike.

„Ne postavljajući se kao subjekt koji treba da dijeli pravdu, ispred liste Preokreta osjećam potrebu da podržimo prosvjetne radnike kao jedan od najvažnijih stubova našeg društva. Ograđujemo se od toga da donosimo sud i prepuštamo onima koji se osjećaju kao oštećeni da pravdu traže pravnim putem. Ali svi u Crnoj Gori moramo stati iza ljudi od
integriteta, jer to nažalost postaje sve veća rijetkost“, zaključio je Draganić. 

Izvor: RTCG

Foto: Preokret za sigurnu Crrnu Goru

NIKŠIĆ PROGNOZA