Bivši predsjednik Vlade imao višestruka primanja: Markoviću i plata i penzija

Bivši predsjednik Vlade i bivši poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković primao je platu i penziju, pokazuju podaci iz imovinskog kartona koji je dostavio mjesec po prestanku poslaničke funkcije, piše Dan. Marković nije poslanik od 27. jula.

Podaci iz Markovićevog imovinskog kartona pokazuju da je od Fonda PIO, to jest na ime penzije, prihodovao preko 12.000 eura, dok je po osnovu redovnog posla, odnosno funkcije poslanika, zaradio preko 22.000.

On je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da posjeduje čak šest pištolja, po jednu pušku i revolver. Vlasnik je automobila „volvo“. Prijavio je i da je vlasnik kuće od 103 kvadrata, zemljišta, garaže i pomoćnog objekta, a suvlasnik je druge kuće, kao i dva pašnjaka.

Podsjetimo da u novom sazivu crnogorskog parlamenta nema 50 poslanika iz prethodnog saziva Skupštine Crne Gore i oni mogu ostvariti pravo na naknadu po prestanku funkcije ako nisu ostvarili pravo na penziju ili nisu izabrani i imenovani na druge javne funkcije.

Mediji su ranije objavili da je Duško Marković predao Skupštini zahtjev da narednih 12 mjeseci prima naknadu po prestanku poslaničke funkcije, a istovremeno je Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja podnio zahtjev za obustavu isplate penzije, koju dobija od decembra 2020. godine.

Marković je zahtjev za penzionisanje predao Fondu PIO 7. decembra 2020. godine, tri dana nakon što mu je prestao mandat predsjednika Vlade. Tada mu je izdato privremeno rješenje o priznanju starosne penzije sa 40 godina i pet mjeseci radnog staža.

Izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućeno je starosnim penzionerima da dopunski mogu da budu radno angažovani i da za taj rad primaju platu.

Penzionisan i Bulatović

Nedavno je u penziju otišao i dugogodišnji poslanik crnogorskog parlamentu Predrag Bulatović, koji je ranije saopštio da zbog primanja starosne penzije nema pravo na poslaničku naknadu po prestanku funkcije, već samo na otpremninu za odlazak u penziju od ukupno hiljadu i po eura.

Foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA