Odloženo suđenje Vujačiću, optuženom za ubistva Ilića i Kalezića

Ponovljeno suđenje Marjanu Vujačiću, optuženom za ubistva Mila Ilića i Veselina Kalezića, stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici, pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Amir Đokaj.

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Damir Lekić dostavio je sudu podnesak sa zahtjevom da se ročište odloži jer je juče primio poziv za suđenje, a po zakonu potrebno je da protekne osam dana.

Sud je glavni pretres odložio za 26. januar, potvrdila je punomoćnik oštećene porodice Ilić, advokatica Sanja Bojanović.

Ponovljeno suđenje počelo je u novembru prošle godine.

Sudija Đokaj je kazao na tom glavnom pretresu da se okrivljenom Vujačiću sudi u odsustvu, po rješenju suda od 26. januara 2021. Okrivljeni se nalazi u zatvoru u Vranju na izdržavanju kazne zatvora od 14 godina za ubistvo Jugoslava Cvetanovića.

Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu Vujačiću, koji je u Višem sudu u Podgorici, bio osuđen na jedistvenu kaznu zatvora od 20 godina za sva krivična djela.

Prihvatajući žalbe branioca, po službnoj dužnosti i žalbu specijalnog državnog tužioca, Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Marjan Vujačić osuđen na jedistvenu kaznu zatvora od 20 godina za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića, te stvaranja kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja.

Sud je okrivljenog Vujačića osudio na 10 godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije, dok ga je za ubistva Kalezića i Ilića osudio na po 15 godina zatvora i po godinu zatvora za dva krivična djela nedozvoljenog držanja oružja.

„Osnovano se žalbom branioca po službenoj dužnosti optuženog Vujačića, ukazuje da je u prvostepenom postupku, došlo do bitne povrede krivičnog postupka, koje se ogledaju u tome da je u izreci iste predstavljeno da je optuženi Vujačić organizovao kriminalnu organizaciju, u čiji sastav je uključeno još najmanje tri lica, koji su trebali da obezbjeđuju novac i druga materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, te da postupaju po njegovim nalozima, pri čemu prvostepeni sud zaključuje da je oganizator vrbovao druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, bez poziva i dokaza na temelju kojih je to utvrđeno, i davanja odgovarajućeg obrazloženja u vezi sa tim“, piše u Rješenju Apelacionog suda.

Milo Ilić je ubijen 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, koja je ispalila 13 hitaca.

Veselin Kalezić je ubijen 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića „Level“. U njega je ispaljeno 10 hitaca, a kamere su snimile likvidaciju.

 Foto: Luka Zeković/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA