Crnogorci švercovali 5,6 tona kokaina, hapšenja u Brazilu

Brazilska policija uhapsila je 16 osoba zbog organizacije šverca 5,6 tona kokaina koji je zaplijenjen prošle godine na zapadu Afrike, a u kome su učestvovala i dvojica crnogorskig državljana. Među uhapšenim je i državljanin Srbije, objavio je Europol. Radi se o kokainu koji je pronađen u državi Kabu Verde u aprilu prošle godine.

Dvojica crnogorskih državljana osuđena su na 11 godina zatvora u toj afričkoj državi. 

Istraga je sprovedena u okviru Europolove Operativne radne grupe (OTF) „Balkanski kartel“ a tokom poslednjih godinu i po dana, uključene vlasti su neumorno radile zajedno na prikupljanju obaveštajnih podataka i koordinaciji operativnih aktivnosti, tvrde u Europolu.

„Ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obje strane Atlantika, bila je umiješana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u razne evropske destinacije“, navodi se u saopštenju Europola.

Oni pojašnjavaju da je juče izvršena serija racija na različitim lokacijama u Brazilu (Sao Paulo, Seara, Parana, Rio Grande do Norte i Santa Catarina).

„Kao rezultat toga, uhapšeno je 16 osumnjičenih, od kojih je nekoliko imalo veze sa kriminalnom organizacijom ‘Primeiro Comando da Capital’. Srpski vođa bio je jedna od najvažnijih meta u okviru Europolovog OTF balkanskog kartela zbog svoje uloge u organizovanju brojnih pošiljki droge između kontinenata“, saopšteno je iz Europola.

Brazilski istražitelji su, kako je saopšteno,  uspjeli da povežu ovu kriminalnu grupu sa dvije nedavne zapljene kokaina: jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu u Zelenortskim Ostrvima u aprilu 2022. i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi., u  Brazilu, avgusta 2022.

„U ova dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljana Crne Gore“, saopšteno je iz Europola.

Oni su kazali da ova serija hapšenja u Brazilu označava značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa Zapadnog Balkana koje djeluju širom sveta.

„Istraga je značajno razvijena u okviru Europolovog OTF balkanskog kartela, pri čemu je Europol pružao kontinuirani razvoj obavještajnih podataka i analize za podršku terenskim istražiteljima u Brazilu i agencijama uključenim u operaciju. Dokazi prikupljeni tokom racija sada će biti analizirani kako bi se identifikovali novi istražni tragovi koji se mogu dalje razvijati u okviru Operativne radne grupe, koja uključuje organe za sprovođenje zakona iz 11 zemalja“, zaključeno je u saopštenju.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA