Bojanić pred sudom: Nijesam ubio Mijanovića, optužnicu spremili mediji iz Srbije

Kotoranin Željko Bojanić negirao je pred sudom u Istanbulu da je povezan sa ubistvom Rista Mijanovića, tvrdeći da nije povezan sa mafijom i da su mu optužnicu za to ubistvo pripremili mediji iz Srbije. U Istanbulu je održano suđenje za ubistvo Rista Mijanovića, istaknutog člana kriminalne organizacije „Škaljari“, koji je likvidiran nakon što je mučen u jednoj vili 2020. godine.

Kako prenosi „cumhuriyet.com.tr“, ročištu u Višem krivičnom sudu u Istanbulu prisustvovali su pritvoreni Hakan Kaptan i Željko Bojanić, te optuženi Milan Vujotić i njihovi advokati. Optuženi Radoje Živković, koji je uhapšen i zbog drugog krivičnog djela, povezan je preko Audio-vizuelnog informacionog sistema. 

Optuženi Radoje Živković, iznoseći odbranu, rekao je da nikoga nije kidnapovao, mučio i ubijao.

„Nemam nikakve veze sa tim, niti dodirnih tačaka sa ubistvom“, rekao je Živković. 

Optuženi Željko Bojanić, koji je navodno vlasnik vile u naselju Sarijer, odbracio je optužbe. 

„Došao sam u Tursku da živim. Ja sam državljanin Crne Gore. Nemam nikakve veze sa ubistvom. Nijesam član mafije. Ne prihvatam optužbe. Kuća pomenuta u optužnici nije moja. Ovu optužnicu pripremili su mediji iz Srbije. Da je istina, bilo bi dokaza. To je moglo da se uradi i u političkom smislu“, rekao je Bojanić, čije izručenje je ranije od turskih vlasti zatražila Crna Gora.  

Objavljujući privremenu odluku nakon iznijetih odbrana, sud je odlučio da optuženog Hakana Kaptana pusti na slobodu pod uslovom zabrane izlaska u inostranstvo i uz obaveznu sudsku kontrolu.

Sud je odbio zahtjeve za oslobađanje ostalih optuženih i odloženo je ročište.

Prema optužnici koju je pripremilo Glavno javno tužilaštvo u Istanbulu, Risto Mijanović, crnogorski državljanin, pod imenom „Ali Matić“ u Turskoj i istaknuti član kriminalne organizacije „Škaljari“, kidnapovan je u restoranu u Istanbulu 11. septembra 2020. godine. Predstavljeno je da je ubijen 10. novembra te godine. 

U optužnici se navodi da su pripadnici kriminalne organizacije „Kavač“ obmanuli Mijanovića i naveli ga da dođe u jedan restoran, potom ga oteli i mučili. Tvrdi se uz to i da je u ubijen u novembru 2020. godine. 

Okrivljenima, kako se navodi, imajući u vidu težinu krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, prijete višegodišnje zatvorske kazne.  

Izvor: cumhuriyet.com.tr

NIKŠIĆ PROGNOZA