Adžić: Tajni podaci oružje za politički obračun

Ko gazduje tajnim podacima u Crnoj Gori? Da li ima privilegovanih do kojih stiže klasifikovani materijal i koriste li se tajni podaci u svrhu političkih obračuna?

Mnogi bi potvrdno odgovorili na ova pitanja, kao što bi mnogi kazali i da je imanentno svakoj vlasti da se dokopa tajnih podataka i da preko njih kontroliše političke protivnike.

 Za zakone ko mari, a u Crnoj Gori je zaobilaženje i ignorisanje zakonskih normi ionako omiljena disciplina onih koji s pozicije državne moći odlučuju o sudbinama ljudi. Očigledno je da je raspolaganje klasifikovanim podacima jedan od ključnih motiva kad je riječ o borbi za prevlast u bezbjednosnom sektoru.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić smatra da aktuelna vlast tajne podatke koristi kao oružje za politički obračun i, kako tvrdi, da bi se obračunala s borcima protiv organizovanog kriminala.

– Tajnim podacima u periodu trajanja Abazovićeve vlade raspolagale su isključivo nadležne institucije Crne Gore. Ko danas gazduje tim podacima vrlo je upitno, s obzirom na to da se ministri iz Spajićeve vlade s borcima protiv organizovanog kriminala i korupcije obračunavaju manipulišući tajnim podacima, koji kasnije, slobodno interpretirani, završe u medijima bliskim tridesetogodišnjem režimu. Na taj način crtaju mete svim pojedincima koji su radeći profesionalno svoj posao nanijeli veliku štetu organizovanim kriminalnim grupama – kazao je Adžić u izjavi za „Dan“.

Kako tvrdi, u vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova došlo je do obnove komunikacije sa Europolom, koja je bila prekinuta upravo zbog kompromitacije klasifikovanih podataka.

– Nakon kompromitacije podataka dobijenih od strane naših međunarodnih partnera u periodu kada je tridesetogodišnji režim vladao Crnom Gorom i kada su bezbjednosnim sektorom neprikosnoveno gospodarili Lazović, Veljović i Katnić, došlo je do prekida komunikacije Europola sa našom državom, što je umnogom pomoglo kriminalnim organizacijama u planiranju i izvršavanju najtežih krivičnih djela. Formiranjem Abazovićeve vlade kao ključni prioritet postavljena je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao preduslov za napredak Crne Gore ka EU. Da bismo do tog cilja došli, jasno je bilo da moramo obnoviti prekinutu komunikaciju sa Europolom i iskoristiti najjače oružje protiv organizovanih kriminalnih grupa, a to je dešifrovana SKY ECC komunikacija. U tim naporima veliku ulogu odigrali su tadašnji premijer Abazović, koji je možda i jedini premijer koji je posjetio Europol i imao više pojedinačnih sastanaka sa šeficom Europola Katrin de Bol, glavni specijalni tužilac Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Šuković, koji su bili u permanentnoj komunikaciji s predstavnicima Europola i svojim aktivnostima zavrijedili njihovo puno povjerenje. Kompletna priča o nezakonitom djelovanju kako mene kao ministra unutrašnjih poslova, tako i glavnog specijalnog tužioca Novovića ili šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Šukovića, zapravo je pokušaj mafije da se obračuna sa ljudima koji su stali na put organizovanim kriminalnim grupama i preko 200 njihovih članova, među kojima su i njihove vođe, sklonili sa ulica Crne Gore, što je rezultiralo zaustavljanjem rata klanova, ali i čišćenjem institucija od kriminalnog uticaja – kazao je Adžić.

Policijski službenici na vezi s mafijom

Adžić ističe da su dok je bio ministar unutrašnjih poslova morali da nađu način da povrate povjerenje Europola.

–Kako su i naši partneri iz Europola znali da unutar policijskog aparata postoji jedan broj visokopozicioniranih službenika koji sarađuju sa kriminalnim strukturama, bilo je jasno da moramo naći model da informacije ne završe u pogrešnim rukama, pa je svaki korak bio detaljno planiran i dogovoren, što potvrđuju istorijski rezultati koji su nakon toga ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije – kazao je bivši ministar policije.

Foto: URA

NIKŠIĆ PROGNOZA