(VIDEO) Novi napad medvjeda u Slovačkoj: Snimljen u centru grada, napao dvoje ljudi

Dvije osobe su završile u bolnici nakon što ih je napao medvjed u slovačkom gradu Liptovsky Mikulas, saopštila je hitna služba. Žena (49) zadobila je povredu ramena, dok je 72-godišnji muškarac na liječenju zbog posjekotine na glavi. U izvještajima se navodi da je policija istjerala medvjeda iz grada u šumu.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju medvjeda kako skakuće po putu, a na jednom nasrće na čovjeka na putu.

 

Vijest dolazi dan nakon što je 31-godišnja Bjeloruskinja smrtno stradala pokušavajući pobjeći od smeđeg medvjeda u obližnjim slovačkim planinama. Šetala je s društvom kroz područje šume kada je na njih naletio medvjed. Prema riječima muškarca, on i žena pobjegli su u različitim smjerovima. Njeno tijelo kasnije je otkrio pas tragač nedugo nakon što je pozvao pomoć. U Slovačkoj je proteklih godina bilo više napada medvjeda, uključujući jedan smrtonosni napad 2021., koji je u to vrijeme bio prvi u Slovačkoj nakon jednog vijeka.

Bolja zaštita okoline u srednjoj i istočnoj Evropi od 1989. znači da su se medvjedi vratili u svoja prirodna staništa preko planinskog lanca Karpata, koji se proteže od Rumunije preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Foto: Screenshot/Mreža X/This is Slovakia

NIKŠIĆ PROGNOZA