UN upozorile na mogućnost stradanja na hiljade civila u Gazi

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava je danas rekao kako strahuje da bi velika izraelska kopnena vojna operacija u Gazi mogla rezultirati „dodatnim hiljadama mrtvih“ među civilima.

„S obzirom na način na koji su se vojne operacije izvodile dosad i u kontekstu 56-godišnje okupacije, pozivam na uzbunu zbog potencijalno katastrofalnih posljedica koje bi mogle imati velike izraelske vojne kopnene operacije u Gazi i mogućnosti da one za sobom ostave još hiljade mrtvih civila“, rekao je Volker Turk.

„Humanitarne posljedice biće strašne i dugotrajne“

„Kada ova neprijateljstva prestanu, preživjeli će se naći pred ruševinama svojih domova i grobovima članova svojih porodica“, istakao je Turk, ocijenivši da „nanošenje povreda i trauma stotinama hiljada ljudi nikome nije u interesu“.

„Humanitarne posljedice i posljedice za ljudska prava biće strašne i dugotrajne“, kazao je, podsjetivši strane u sukobu na njihove obaveze prema međunarodnome humanitarnom pravu.

Rat između Izraela i Hamasa, koji je u subotu ušao u 22. dan, podstaknut je krvavim napadom palestinskoga islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelsku teritoriju s područja Pojasa Gaze. U napadu je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno više od 1.400 ljudi, a više od 220 Hamas je odveo kao taoce.

U znak odmazde izraelska vojska od tada nemilosrdno bombardovala Pojas Gaze, područje koje je od 2007. pod kontrolom Hamasa, pri čemu je ova mala palestinska teritorija s oko 2,4 miliona stanovnika pod stalnom opsadom. Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa danas je objavilo da je u Pojasu Gaze od početka rata s Izraelom ubijeno 7.703 ljudi, među kojima više od 3.500 djece.

„Nastavak nasilja nije rješenje“

„Nastavak nasilja nije rješenje“, kazao je Turk, pozvavši „sve strane, kao i treće države, posebno one koje mogu uticati na strane u sukobu, da učine sve što mogu kako bi smirile sukob te da se angažiraju na tome da Izraelci i Palestinci u potpunosti mogu uživati u ​​ljudskim pravima i živjeti u miru jedni pored drugih“.

Poput kolega iz ostalih agencija UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije i Visokog povjereništva za izbjeglice, Turk je zabrinut za sudbinu svojih saradnika na terenu, o kojima nema vijesti otkako su u petak prekinute internetske i telefonske veze.

„U Gazi nema sigurnog mjesta i nema izlaza. Jako sam zabrinut za svoje kolege, kao i za sve civile u Gazi“, rekao je zvaničnik UN-a. Kabinet visokog povjerenika za ljudska prava i sam Turk na meti su oštrih kritika Izraela, koji ga optužuju za preblag stav prema Palestincima.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA