Ubjedljiva pobjeda Trampa u Ajovi, Desantis ipak ne odustaje od kampanje

Bivši američki predsjednik Donald Tramp odnio je ubjedljivu pobjedu na unutarstranačkim izborima u Republikanskoj stranci za predsjedničkog kandidata na izborima u novembru 2024. godine. Drugo mjesto osvojio je guverner Floride Ron Desantis, dok je trećeplasirana bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli.

Američki republikaci na prvim unutarstranačkim izborima, prema 90 odsto prebrojanih glasova, izabrali su Donalda Trampa da bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za kraj godine.

“Bili smo velika nacija prije tri godine, a sada smo nacija u padu”, ocijenio je Tramp poslije pobjede.

Prema prebrojanim glasovima, Tramp ima 51 odsto podrške, Ron Desantis 21 odsto, a Hejli 19 odsto, prenosi Rojters.

Ron Desantis je nakon objavljenih rezultata, izjavio da ostaje u trci.

Tramp je i prema ranijim istraživanjima javnog mnjenja imao većinsku podršku birača u saveznoj državi Ajovi u trci za predsjedničku nominaciju republikanaca.

Nije sve ni tako crno za Rona Desantisa. Guverner Floride završio je na drugom mjestu, što bi, u slučaju da sud blokira Trampa na predstojećim predsjedničkim izborima, moglo da mu obezbijedi republikansku kanidaturu za prvog čovjeka Bijele kuće.

Vrhovni sud Kolorada Trampu je, naime, zabranio da se takmiči na predsjedničkim izborima naredne godine u toj saveznoj američkoj državi. Odluka ne obavezuje druge države.

Trampa mnogo ozbiljniji problem očekuje već početkom februara, kada će Vrhovni sud SAD početi raspravu o zakonitosti odluke kojom je Kolorado sa glasačkog listića eliminisao najpopularnijeg pretendenta republikanaca za mjesto u Bijeloj kući.

Povlačenje Ramasvamija

Vivek Ramasvami, koji je osvojio četvrto mjesto na republikanskim predizborima u Ajovi, odlučio je da se povuče iz trke, podržavši istovremeno Trampa.

“Od ovog trenutka obustavljamo kampanju. Ne postoji način da budem sljedeći predsjednik”, rekao je Ramasvami svojim pristalicama.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA