Tramp na suđenju za finansijske prevare

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu i njegovoj porodičnoj kompaniji počelo je suđenje u Njujorku po optužbi za finansijske prevare, koje bi moglo nanijeti veliku štetu njemu i njegovom „carstvu“ nekretnina.

Završeno je iznošenje uvodnih izjava, a Tramp poručuje da tužiteljka pokušava da mu naškodi jer ankete pokazuju da ima podršku Amerikanaca.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, iz Demokratske partije, optužuje Donalda Trampa da je od 2011. do 2021. godine u finansijskim izvještajima preuveličao vrijednost svoje 23 nekretnine za milijarde dolara da bi osigurao bolje uslove kredita i osiguranja.

„Moja poruka je jednostavna: bez obzira na to koliko ste moćni i koliko god novca mislili da imate, niko nije iznad zakona“, poručila je Džejmsova novinarima, prije ulaska u zgradu suda. 

„Lov na vještice“

Tramp je po dolasku u sudnicu kritikovao sudski proces koji se protiv njega vodi po optužbi za poslovne malverzacije, tvrdeći da je riječ o politički motivisanoj „prevari“ i lovu na vještice.

Bivši američki predsjednik smatra, prenosi Gardijan, da su njegovi finansijski izvještaji „fenomenalni“, optužujući tužiteljku za korumpiranost i rasizam.

„Nema zločina. Sprovodi se zločin protiv mene“, poručio je Tramp.

U svojim uvodnim izjavama, tužioci su se fokusirali na mehanizme kojima se procjenjuje vrijednost imovine, dok su Trampovi advokati tvrdili da nema ničeg spornog u finansijskim izvještajima njihovog klijenta, navodi Njujork tajms.

Odluka bez porote

Tužilaštvo traži da bude kažnjen sa 250 miliona dolara i da mu se zabrani poslovanje u Njujorku.

Sudija Artur Engoron, koji će u ovom postupku bez porote samostalno odlučivati o žalbi, već je prvostepeno presudio da je Tramp počinio prevaru u svom poslovanju. Gardijan prenosi da se čini da je razlog samostalne odluke sudije taj što Trampovi advokati nijesu podnijeli zahtjev za porotu, odnosno „nijesu vodili računa o papirologiji“.

Prvostepena odluka, ako bude potvrđena i u žalbenom postupku, mogla bi da primora Trampa da se odrekne svoje imovine u Njujorku, uključujući i Kulu „Tramp“, poslovnu zgradu na Volstritu, terene za golf i imanje u predgrađu Njujorka.

Foto: EPA-EFE/ Chris Kleponis/ POOL

NIKŠIĆ PROGNOZA