Skoro 3,8 hiljada migranata poginulo prošle godine

Gotovo 3,8 hiljada ljudi umrlo je na bliskoistočnoj i sjevernoafričkoj migrantskoj ruti prošle godine, što je najveći broj od 2017, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Kako prenosi Hina, UN-ova agencija registrovala je 3.789 smrtnih slučajeva u prošloj godini na morskim i kopnenim putovima.

Regionalni direktor IOM-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Othman Belbeisi kazao je da je taj alarmantan broj smrtnih slučajeva na migracijskim rutama unutar i iz te regije zahtijeva hitnu pažnju i usklađene napore za povećanje sigurnosti i zaštite migranata.

Iz IOM-a su naveli da je najveći broj smrtnih slučajeva na kopnenim rutama prošle godine zabilježen u ratom razorenom Jemenu gdje je, kako tvrde, povećano ciljano nasilje protiv migranata.

Na pomorskim rutama prema Europi, IOM je zabilježio porast broja smrtonosnih incidenata prilikom prevoza migranata brodovima iz Libana u Grčku u Italiju.

“Čak 84 odsto onih koji su poginuli na pomorskim putovima ostaju neidentifikovani, ostavljajući očajne porodice u potrazi za odgovorima”, kaže se u izvještaju IOM-a.

Izvor: Mina

Foto: EPA-EFE

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA