Sedam osoba uhapšeno u Njemačkoj, osumnjičeni za finansiranje terorističke grupe u Siriji

U Njemačkoj je uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su pružale finansijsku pomoć grupi terorističkoj grupi u Siriji.

Tužilaštvo je saopštilo da su uhapšene četiri žene i tri muškarca u nekoliko regiona zapadne Njemačke. Pretresi su obavljeni na 19 lokacija u Njemačkoj i na jednoj lokaciji u Holandiji.

Uhapšeni se sumnjiče da su novac slali grupi tzv. Islamska država u Siriji.

Oni su dio mreže koja radi putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram, a kako je navedeno iz tužilaštva ustanovljeno je da je prebačeno najmanje 65.000 eura.

Veliki dio toga korišten je “za poboljšanje snabdijevanja zatvorenika”. Međutim, tvrdili su i da je “u nekim slučajevima novac korišten da bi zatočenici pobjegli ili se prokrijumčarili iz logora”.

Kamp u Al-Holu se već nekoliko godina koristi za smještaj desetina hiljada ljudi iz područja koja su od Islamske države preuzele Sirijske demokratske snage, koalicija naoružanih grupa koje se bore i protiv terorističke grupe i protiv sirijske vlade Bašara al-Asada.

Desetine izbjeglica i raseljenih građana Sirije i Iraka nalaze se u kampu, ali je korišten za masovno međusobnu međuljudsku vezu sa osobama osumnjičenim da su umiješane u terorističke aktivnosti.

Izvor: klix.ba

Foto: Ilustracija

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA