Sahranjen jedan od zamjenika Jevgenija Prigožina

Pripadinici “Vagnera” okupili su se na groblju u Sankt Peterburgu na sahrani zamjenika šefa te paravojne grupe, Jevgenija Prigožina koji je takođe poginulo prošle srijede u padu privatnog aviona. Još nije jasno da li će se potom održati Prigožinova sahrana.

Porodici Valerija Čekalova, šefa Vagnerove logistike, pridružile su se se desetine ljudi, od kojih su prema izvorima Rojtersa pripadnici te privatne paravojske, na groblju „Severnoe“ u Sankt Peterburgu.

Kako se navodi, neki od prisutnih, uključujući žene i djecu sa naočarima za sunce, prišli su da poljube kovčeg.

Privatni avion „embraer legasi 600“ kojim je Prigožin iz Moskve putovao u Sankt Peterburg srušio se 23. avgusta u Tverskoj oblasti sjeverno od Moskve uz gubitak svih 10 ljudi u avionu, uključujući Čekalova, Dmitrija Utkina – još jednog najvišeg vođe Vagnera – a četiri muškarca su prijavljena da su Prigožinovi telohranitelji.

Još uvijek nije jasno šta je izazvalo pad aviona, ali stanovnici u blizini mjesta nesreće rekli su za britansku agenciju da su čuli prasak, a zatim vidjeli da se mlaznjak srušio na zemlju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Vladimir Putin neće prisustovovati sahrani Prigožina.

Još nije jasno da li će se potom održati Prigožinova sahrana.

Dan nakon pada, Putin je uputio saučešće porodicama poginulih i rekao da poznaje Prigožina veoma dugo, još od ranih 90-ih godina prošlog vijeka.

„Bio je čovjek teške sudbine i pravio je ozbiljne greške u životu“, rekao je tada Putin, opisujući ga kao talentovanog biznismena.

Do pada aviona došlo je dva mjeseca nakon što su Prigožin i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv najviših vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad Rostovom na Donu i napredovali ka Moskvi prije nego što su odlučili da sve obustave vratili u svoje baze.

Pobuna je predstavljala najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je preuzeo vlast poslednjeg dana 1999. godine.

Kremlj je odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestiju nekih zapadnih političara i novinara da je Putin naredio Prigožin da bude ubijen iz osvete.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da nije iznenađen smrću i da se u Rusiji nije dogodilo mnogo iza čega Putin nije stajao.

Istražitelji su u nedelju saopštili da su genetski testovi potvrdili identitet svih deset osoba poginulih u nesreći, među kojima su i dva pilota i stjuardesa.

Foto: EPA EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA