SAD: Dogovor o taocima u Gazi i dalje moguć

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su danas da i dalje nastoje da se postigne dogovor o oslobađanju talaca u Pojasu Gazi i ponovile upozorenje da Izrael ne pokreće ofanzivu u gradu Rafa bez plana kako osigurati bezbjednost civila.

Izvori upoznati s razvojem događaja rekli su da se očekuje da direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u utorak u Kairu na novoj rundi pregovora o sporazumu uz posredovanje Katara, pošto je Izrael odbacio prvobitni odgovor Hamasa.

“U predlogu koji je došao od Hamasa bio je niz zaista neodrživih stvari, ali vjerujemo da je dogovor moguć i nastavićemo da radimo na njemu”, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da misle da su prednosti pauze i dogovora za taoce ogromne.

“Ne samo očigledno za taoce koji bi bili oslobođeni, već i za humanitarne napore u Gazi i za našu mogućnost da počnemo da radimo na stvarnom i trajnom, održivom rešenju ovog sukoba“, rekao je Miler.

Prema predlogu koji je prvi put iznesen u razgovorima u Parizu u kojima su učestvovali Bernsa i visoki izraelski, katarski i egipatski zvaničnici, privremeno bi bile zaustavljene borbe u zamjenu da Hamas oslobodi taoce.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, poslije prošlonedjeljnih razgovora sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom odbacio je Hamasov kontrapredlog i obećao da će zadati “fatalni udarac” toj ekstremističkoj organizaciji koja je izvela napad 7. oktobra na Izrael.

U Izrael su u ponedjeljak stigla dva oslobođena taoca poslije noćnog bombaškog napada u Rafi u kojem je poginulo oko 100 ljudi, uključujući taoce.

Udari su uslijedili nekoliko sati pošto je Netanjahu razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom koji je rekao da se SAD protive napadu na Rafu – gdje se od početka rata sklonilo više od milion Palestinaca – bez plana kako osigurati bezbjednost za civile.

“Jasno ćemo staviti do znanja – kao što smo uradili prošlog vikenda, kao što je predsjednik učinio u razgovoru tokom vikenda – da bez takvog plana koji je vjerodostojan i koji oni mogu da izvrše, mi ne podržavamo pokretanje vojne operacije punog obima”, rekao je Miler.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents