Protest na Kipru zbog upotrebe britanskih baza na tom ostrvu u ratu u Gazi

Oko 300 ljudi protestovalo je na jugu Kipra protiv učešća britanskih vojnih baza na ostrvu u sukobima u Gazi i Jemenu, prenose svjetske agencije.

„Britanske vojne baze, odlazite! Kipar je most za mir i saradnju naroda“, navodi se na transparentu Kiparskog mirovnog savjeta (CPC) koji je organizovao demonstracije ispred baze Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) u Akrotiriju, britanskoj prekomorskoj teritoriji od nezavisnosti Kipra 1960. godine.

„Ne možemo da prihvatimo da smo sa Kipra umiješani u napade na susjedne narode i zemlje… Kipar mora da ima neutralan status“, rekao je predsjednik CPC-a Tasos Kostas.

Rat između Izraela i Hamasa, pokrenut 7. oktobra poslije napada palestinskog islamističkog pokreta na Izrael iz Pojasa Gaze, izazvao je strah od regionalnog sukoba.

Prema jednom sajtu aktivista u Velikoj Britaniji, baza Akrotiri bila je polazna tačka britanskih i američkih letova za Izrael, bliskog saveznika Velike Britanije i SAD, za navodno slanje vojne opreme.

Kostas je predao pismo administraciji baze zahtijevajući prekid umiješanosti Kipra u rat u Gazi, ali i prekid bombardovanja u Jemenu.

Četiri borbena aviona Tajfun, raspoređena na Kipru, učestvovala su u britansko-američkim napadima na lokacije jemenskih pobunjenika Huti, kao odgovor na napade tih pobunjenika na brodove u Crvenom moru.

Neimenovani portparol britanskog Ministarstva odbrane izjavio je nedavno da nijedan britanski avion za Izrael nije nosio „smrtonosni teret“.

Britanske snage podržavaju „isporuku humanitarne pomoći Gazi“ i „isporučile su 87 tona britanske i kiparske pomoći Egiptu za narod Gaze“, dodao je on.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA