„Prijatelj smo Izraela, ali odgovor na napad Hamasa je nesrazmjeran“

Premijer Norveške Jonas Gahr Store u nedjelju je izrazio žaljenje zbog „nesrazmjernog odgovora Izraela na smrtonosni napad Hamasa“ i osudio „katastrofalnu“ humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, dodavši da je njegova zemlja „prijatelj Izraela“ koji se ima pravo braniti poštujući humanitarno pravo.

Od napada Hamasa 7. oktobra Izrael u kontinuitetu bombarduje Pojas Gaze i pojačava ofanzivu.

„Međunarodno pravo nalaže da reakcija mora biti srazmjerna. Treba voditi računa o civilima i tu je humanitarno pravo vrlo jasno. Smatram da je taj nivo uveliko premašen“, rekao je Jonas Gahr Store za javni radio NRK, piše AFP.

Istakao je da je među poginulima oko polovina djece.

„Izrael ima pravo braniti se i priznajem da se teško braniti protiv napada koji dolaze iz tako gusto naseljenog područja poput Gaze. Iz Gaze se i dalje ispaljuju rakete i mi to osuđujemo“, rekao je šef norveške vlade.

Suprotno nordijskim susjedima koji su prilikom glasanja u petak o neobavezujućoj rezoluciji UN-a o zahtjevu za trenutnim, trajnim i održivim humanitarnim primirjem u cilju prekida neprijateljstava ostali suzdržani, Norveška je podržala rezoluciju.

Store je poručio da je Norveška „prijatelj Izraela“ i da „osuđuje napade Hamasa izvedene prije tri sedmice“ te da traži da se „taoci smjesta oslobode“, ali da mora biti jasan u vezi sa situacijom u Gazi.

„Stanje je katastrofalno i mislim da se radi o otvorenom kršenju onog što nazivamo pravilima ratovanja ili humanitarnim pravom“, rekao je premijer.

Prema izraelskim vlastima, u napadima Hamasa ubijeno je 1.400 ljudi, većinom civila.

Hamas je zarobio 229 talaca, među kojima su Izraelci, ali i stranci te osobe s dvojnim državljanstvom. Do sada su pustili četiri žene.

Hamas vlada Gazom od 2007. i tvrdi da je u izraelskom bombardovanju do sada poginulo više od 8.000 ljudi, većinom civila.

Foto: Envato elements

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA