Premijer Rumunije podnio ostavku

Rumunski premijer Nikolae Čuka (56) podnio je ostavku.

On je to uradio kako bi prepustio mjesto predsjednika vlade koalicionom partneru u sklopu sporazuma o podjeli vlasti, koji ima za cilj održavanje stabilnosti u zemlji pogođenoj političkim trzavicama, prenio je Blumberg.

Čuka, penzionisani vojni general, napustio je funkciju posle skoro 19 mjeseci, kako bi prepustio vlast lideru socijaldemokrata Marčelu Čolakuu.

Njih dvojica su se 2021. godine dogovorila da će se zamjeniti, nakon što je Rumunija promijenila sedam premijera u manje od 10 godina.

Zamjena je pomjerena na nekoliko nedjelja zbog štrajka prosvetara, a nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, Čuka je uspio da ubijedi sindikate da odustanu od protesta, tako što im je odobrio veće plate i obećao da će poboljšati radne uslove.

-Počinjemo proceduru rotacije i planiramo da dobijemo novu vladu do kraja ove nedjelje tako da možemo da nastavimo da rešavamo sva pitanja u zemlji- dodao je Čuka.

Nakon konsultacija sa predsjednikom Klausom Johanisom, koji nominuje premijera, Čolaku, ukoliko bude nominovan, ima 10 dana da predstavi kabinet i dobije odobrenje parlamenta.

Johanis je ranije rekao da se neće protiviti promjeni na vlasti, ukoliko postoji dogovor unutar koalicije.

Izvor: Blumberg

Foto: EPA

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA