Poslanici EP pozvali na krivično gonjenje Lukašen

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pozvali su u najnovijem izvještaju institucije Evropske unije (EU) i države članice da preduzmu sve neophodne mjere kako bi omogućili krivično gonjenje bjeloruskih političkih i vojnih lidera, uključujući i predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusija je, navodi se u izveštaju, odgovorna za nanijetu štetu i zločine počinjene u Ukrajini, uključujući ulogu režima u ilegalnom transferu djece.

“Izvještaj stoga poziva institucije EU i države članice da preduzmu sve neophodne korake na međunarodnom nivou kako bi omogućili krivično gonjenje onih bjeloruskih političkih i vojnih lidera odgovornih za zločine protiv čovječnosti i genocide”, kaže se u izvještaju.

U izvještaju Odbora za spoljne poslove o odnosima EU sa Belorusijom dodaje se da pošto je Međunarodni krivični sud (MSS) već izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava djeteta Marije Lvove-Belove, poslanici EP pozivaju MKS da razmotri sličan nalog za hapšenje Lukašenka.

Foto: EPA-EFE Aleksej Nikolski

NIKŠIĆ PROGNOZA