Poljska planira referendum o tome da li građani hoće da prime ilegalne migrante

Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da će Vlada pitati građane na referendumu da li hoće da prime „hiljade ilegalnih imigranata sa Bliskog Istoka i Afrike“ kao dio plana Evropske unije o relokaciji.

Moravjecki je najavio referendum u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Njegova stranka Pravo i pravda nastoji da zadrži vlast na oktobarskim parlamentarnim izborima i želi da iskoristi pitanje imigranata u svojoj predizbornoj kampanji, što je ista taktika koja joj je pomogla da dođe na vlast 2015. godine.

Poljska je trenutno utočište za više od milion ukrajinskih izbjeglica, koji su bijeli i hrišćani, međutim državni zvaničnici su do sad mnogo puta ponovili da muslimane i ostale iz drugih kultura smatraju za prijetnju njihovom kulturnom identitetu i državnoj sigurnosti.

Poljska vlada želi da referendum održi uporedo sa parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar. Moravjecki je rekao da će pitanje glasiti „Da li podržavate prijem hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i Afrike u okviru mehanizma prisilnog preseljenja koji je nametnut od strane evropske birokratije?“.

Ministri unutrašnjih poslova EU u junu su podržali plan o podjeli odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole, što je korjen jedne od najdugotrajnijih političkih kriza u Evropi.

Evropska migrantska kriza počela je prije osam godina, nakon što je više od milion ljudi koji su bježali od rata u Siriji ušlo u EU i opteretilo prihvatne kapacitete u Grčkoj i Italiji.

Od tada se 27 članica EU prepire oko toga koja zemlja treba da preuzme odgovornost za migrante koji ulaze bez dozvole, kao i da li su zemlje članice u obavezi da im pomognu da se snađu.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA