Pobjeda Trampa i u Nju Hempširu

Bivši američki predsjednik Donald Tramp pobijedio je na Republikanskim predizborima u Nju Hempširu, ostavivši iza sebe bivšu amasadoroku SAD u Ujedinjenim nacijama i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli.

Donald Tramp je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Niki Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila osam elektora, na osnovu gotovo 90 odsto obrađenih glasačkih listića.

Ovakav ishod predizbora u Nju Hempširu, nakon pobjede na kokusu u Ajovi prošle nedjelje, sugeriše da će Tramp po treći put biti kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima, i da će se najverovatnije u novembru po drugi put suočiti sa predsjednikom SAD i najverovatnijim kandidatom Demokratske stranke Džozefom Bajdenom.

Tramp se obratio svojim pristalicama u Našui, govoreći i o rezultatima Niki Hejli.

“Ona nije pobijedila, ona je izgubila. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvijek se mota okolo“, rekao je Tramp.

S druge strane, Hejlijeva je poručila da će, uprkos porazu u Nju Hempširu, nastaviti sa kampanjom za naredne predizbore Republikanske stranke, koji se održavaju u Južnoj Karolini, državi gdje je obavljala funkciju guvernerke.

“Predizbori u Nju Hempširu bili su prvi u zemlji, ali nisu bili posljednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država, a sljedeća na redu je moja Južna Karolina“, rekla je Hejlijeva, ocijenivši da se “haos Džozefa Bajdena“ ne može popraviti “republikanskim haosom“.

Ankete pokazuju da Tramp ima značajnu prednost u Južnoj Karolini.

Niki Hejli ostaje posljednji protivkandidat Trampu za republikansku nominaciju, nakon što se iz predizborne trke povukao guverner Floride Ron Desantis. Prethodno je Tramp odnio pobjedu na unutarstranačkim izborima u Ajovi.

Inače, da podsjetimo, Vrhovni sud Kolorada Trampu je zabranio da se takmiči na predsjedničkim izborima naredne godine u toj saveznoj američkoj državi. Odluka ne obavezuje druge države.

Foto: Twitter

NIKŠIĆ PROGNOZA