Ovo su prvi turisti koji će posjetiti svemir: Među njima i bivši olimpijac

Objavljena su imena putnika koji će prvi iskusiti čari svemirskog turizma ovog mjeseca.

Kako u objavi na Instagramu navodi „Virgin Galactic“, među posadom prvi je imenovan Džon Gudvin, bivši olimpijac koji se takmičio na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. On će ujedno biti i druga osoba sa Parkinsonovom bolešću koja je stigla do ivice svemira.

Nagradna igra

Njemu će se u ovoj avanturi pridružiti dvojac majka-kćerka, koje će postati prve astronautkinje s Kariba. Kejša Šahaf i Anastatija Majers, studentkinja fizike, biće prve majka i kćerka koje će zajedno otputovati u svemir, prenosi Originalno.com. Njih troje osvojili su svoja mjesta u nagradnoj igri neprofitne organizacije „Space for Humanity“, koja ima za cilj prikupljanje novčanih sredstava kako bi “obični građani” mogli da posjete svemir i uvide s kojim se sve izazovima Zemlja suočava.

Putnici će stići u podorbitalni prostor, gdje će nekoliko minuta biti u bestežinskom stanju, odakle se pruža spektakularan pogled na našu planetu.

Gudvin ovu priliku opisuje kao nešto magično što mu se događa.

„Nadam se da će ovo inspirisati sve one koji se suočavaju s nedaćama i pokazati im da izazovi ne moraju da ih spriječe da ostvare svoje snove“, poručio je nekadašnji olimpijac.

Drugi komercijalni let

Šahaf je rekla da, odrastajući na Karibima, nikada nije ni mogla da zamisli da će odlazak u svemir biti moguć.

„Znam da će me ovo iskustvo promijeniti. Nadam se da ću uspjeti da podijelim tu energiju i inspirišem ljude oko sebe – kao lajf kouč, majka i ambasadorka naše prelijepe planete“, rekla je ona za Sky News.

Misiju će predvoditi profesionalni piloti i komandiri, dok će instruktor astronauta procijeniti posadu građana. Ovo je drugi komercijalni, a ukupno sedmi let svemirske kompanije „Virgin Galactic“, čiji je osnivač Ričard Brenson.

Lansiranje je zakazano za 10. avgust iz svemirske luke Amerika, u Novom Meksiku.

Cilj „Virgin Galactica“ je da jednom mjesečno obavlja privatne letove do ivice svemira, a cijene se kreću od 250.000 do 450.000 dolara po osobi.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA