Norveška zatvorila granicu za automobile iz Rusije

Norveške vlasti su saopštile da će, uz rijetke izuzetke, u ponoć 2. oktobra zatvoriti granicu za vozila registrovana u Rusiji, što je dodatno pooštravanje mjera protiv nje zbog rata u Ukrajini.

Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sjedišta i predviđa neke izuzetke, kao što su slučajevi humanitarnih hitnih slučajeva. Izuzetak se odnosi i na automobile diplomata i vozila građana EU koji borave u Rusiji.

Norveška i Rusija dijele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem sjeveru, kao i granični prelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora (Evropska unija, Norveška, Island i Lihtenštajn), poslednji prelaz otvoren za Ruse s turističkim vizama.

„Norveška stoji uz svoje saveznike u odgovoru na brutalni agresorski rat koji Rusija vodi u Ukrajini“, izjavila je šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeld.

Ona je dodala da je važno da sankcije budu efikasne da bi se ometali prihodi potrebni ruskoj državi za finansiranje rata.

Norveška nije članica EU, ali je prihvatila gotovo sve sankcije koje je Brisel uveo od napada Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Svoju granicu za vozila registrovana u Rusiji su u skladu s preporukama Evropske komisije već zatvorile neke zemlje EU koje se graniče sa Rusijom – Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska.

Moskva je tu mjeru ocijenila kao apsurdnu.

Foto: Pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA