Norveška traži od regulatora EU da kazni Metu zbog kršenja privatnosti

Norveški regulator podataka će kaznu zbog kršenja privatnosti korisnika koju je nametnuo Meta platformama uputiti Evropskoj upravi za podatke (EDA), što je potez koji bi kaznu mogao učiniti trajnom i proširiti je na Evropsku uniju, prenosi Rojters.

Regulator EU potvrdio je Rojtersu da je primio zahtjev norveškog regulatora. Rečeno je da će prvo izvršiti procjenu nakon čega će „imati dvije nedjelje da usvoji svoju hitnu obavezujuću odluku“.

Naime, vlasnik Fejsbuka i Instagrama kažnjen je u Norveškoj sa milion kruna (93.000 dolara) dnevno od 14. avgusta u trajanju od tri mjeseca zbog kršenja privatnosti korisnika prikupljanjem njihovih podataka i njihovom upotrebom za reklamiranje.

To je maksimalni period na koji norveški regulator „Datatilsynet“ smije da izrekne takvu kaznu.

„Datatilsynet“ sada upućuje svoju odluku Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB), koji bi mogao da učini odluku trajnom i proširi je na Evropsku uniju i Evropski ekonomski prostor. Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog evropskog tržišta.

„Meta ne poštuje našu odluku u Norveškoj i oni nastavljaju da krše zakon širom Evrope“, rekao je Rojtersu Tobias Judin, šef međunarodnog odeljenja noverškog regulatora.

On je u izjavi rekao da se slučaj tiče „više od 250 miliona ljudi“.

„Zbog toga je neophodno dobiti konačnu odluku EDPB-a kako bismo mogli nametnuti poštovanje (te odluke) na evropskom nivou“, rekao je on.

Odluka dolazi nakon što je Meta bezuspješno tražila privremenu zabranu novčane kazne.

Predstavnici Mete su saopštili da su „iznenađeni“ odlukom od četvrtka s obzirom na to da su se „već obavezali da će se uskladiti sa pravnim osnovama saglasnosti za oglašavanje u EU/EEA“.

„Ostajemo u aktivnim diskusijama sa relevantnim organima za zaštitu podataka o ovoj temi preko našeg glavnog regulatora u EU, Irske komisije za zaštitu podataka, i imaćemo više da saopštimo u dogledno vrijeme“, rekao je portparol Mete.

Norveški regulator je saopštio da je nejasno kada i kako će Meta tražiti saglasnost korisnika i da su u međuvremenu kršena prava korisnika.

EDPB nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA