NASA traži sondu koja luta svemirom zbog pogrešne komande

Američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemir (NASA) koristi ogromnu satelitsku antenu u Kanberi, glavnom gradu Australije, za primanje signala sa svemirske letjelice „Voyager 2“, sa kojom je prekinuta veza nakon slanja pogrešne komande.

NASA je izgubila kontakt sa svojom sondom „Voyager 2“ milijardama kilometara daleko od Zemlje nakon što joj je poslala pogrešnu komandu, otkrila je svemirska agencija.

Prošlog mjeseca, svemirska letjelica – koja istražuje univerzum od 1977. godine – nagnula je svoju antenu dva stepena dalje od Zemlje nakon što je napravljena greška.

Kao rezultat toga, sonda je prestala da prima komande ili šalje podatke.

NASA je saopštila da se nada da će komunikacija biti nastavljena kada se sonda resetuje u oktobru.

„Voyager 2“ je udaljen više od 12,3 milijarde milja (19,9 milijardi kilometara) od Zemlje, gdje juri procijenjenom brzinom od 55,346 km/h kroz međuzvjezdani prostor.

Od 21. jula, sonda nije mogla da prima komande ili šalje podatke NASA mreži dubokog svemira – nizu džinovskih radio antena širom svijeta – niti može da prima komande od kontrolora sa Zemlje.

Svemirska agencija saopštila je u ponedjeljak da njena ogromna antena u glavnom gradu Australije, Kanberi, pokušava da otkrije bilo kakve zalutale signale sa „Voyagera 2“. Potrebno je više od 18 sati da signal stigne do Zemlje sa tako velike daljine.

Antena će takođe neprestano slati ispravne komande u područje gdje se nalazi „Voyager 2“, u nadi da će uspostaviti kontakt sa sondom, saopštila je NASA laboratorija za mlazni pogon, koja upravlja misijama Voyagera.

Inače, „Voyager 2“ je programiran da se resetuje više puta svake godine kako bi njegova antena bila usmjerena ka Zemlji. Sljedeće resetovanje trebalo bi da bude 15. oktobra, i NASA kaže da bi „trebalo da se time omogući nastavak komunikacije“.

U međuvremenu, NASA očekuje da letjelica ostane na planiranoj putanji kroz univerzum.

„Voyager 2“ i njegov blizanac „Voyager 1“ su jedine svemirske letjelice koje su ikada radile van heliosfere. Stigli su u međuzvjezdani prostor 2018. i 2012. godine.

Sonde su dizajnirane da iskoriste prednost rijetkog poravnanja planeta, koje se dešava svakih 176 godina, da bi istražile Jupiter i Saturn.

„Voyager 2“ je jedina svemirska letjelica koja je ikada letjela pored Neptuna i Urana, dok je „Voyager 1“ sada skoro 15 milijardi milja udaljen od Zemlje, što ga čini najudaljenijim svemirskim brodom.

„Možda ste čuli… „Voyager 2″ pravi pauzu od slanja podataka do oktobra. U međuvremenu, ja sam ovde, skoro 15 milijardi milja (24 milijarde km) od Zemlje i dobro mi je! – V1“, napisala je NASA na „X“, ranije poznata kao Tviter, prošle nedjelje.

Svaka svemirska letjelica nosi Zlatnu ploču sa Zemljinim zvucima, slikama i porukama namijenjenim da prenesu priču o našem svijetu vanzemaljcima.

Foto: screenshot nasa youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA