Ljekar: Manjak kiseonika više nije jedini problem u podmornici

Zalihe kiseonika u nestaloj podmornici Titan, prema ranije objavljenim procjenama, ističu danas, ali ako kaže doktor Ken Ledez, stručnjak za hiperbaričnu medicinu, nedostatak vazduha sada nije jedina opasnost.

„Hajde da kažemo da će oni biti spaseni u trenu kada je nivo kiseonika veoma nizak. Ne mogu izaći sami, moraće da iz izvuku. Od toga koliko dugo i koliko je nizak nivo kiseonika bio, zavisiće dugoročne posljedice“, kazao je on za BBC.

Ljudi mogu da prežive u tim uslovima, ali moguće posljedice su oštećenje srca i nervnog sistema.

Kapsula je takođe možda izgubila električnu energiju, koja igra ključnu ulogu u kontroli nivoa kiseonika i ugljen-dioksida.

Kako nivoi kiseonika opadaju, udio ugljen-dioksida koji izdišu će porasti, izazivajući potencijalno fatalne posljedice, kazao je.

„Kako se nivoi ugljen-dioksida povećavaju, on postaje sedativ, kao anestetički gas i vi ćete zaspati“, kaže dr Ledez.

Hipotermija jeste još jedan rizik, zaključio je.

Potrebno je čudo da se spasu putnici zarobljeni u podmornici Titan, ali do kraja treba ostati optimista, rekao je okeanograf Dejvid Galo.

On je za „Dobro jutro, Britanijo“ na ITV-u rekao da su zvukovi koji dolaze iz vode „vjerodostojni i ponavljaju se“ što znači da timovi moraju da pretpostave da dolaze iz podmornice i da je što prije lociraju.

„Moramo, u ovom trenutku, pretpostaviti da je to podmornica i brzo locirati mjesto, dovesti tamo robote da verifikuju da li se podmornica tu nalazi“, rekao je on.

Timovi moraju biti spremni da će u svakom trenu naći podmornicu, jer da bi je locirali i podigli na površinu – potrebni su sati.

Izvor: Agencije

Foto: AP

NIKŠIĆ PROGNOZA