Izrael napao Iran: Nuklearke neoštećene

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En. Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA. Oborene tri izraelske bespilotne letjelice.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio „pod napadom“, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega. Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prijenijela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbjedna i netaknuta.

09:01 Iranski analitičar: Napad mini dronovima izveden iz Irana

Neimenovani iranski analitičar je tokom gostovanja na državnoj televiziji istakao da je iranska vojska oborila „mini dronove u Isfahanu“, a da su njima upravljali „infiltrirrani redovi iz Irana“, prenosi Tajms ov Izrael.

Takođe, pojedini izvori, u analizi za britanski Gardijan, navode da je napad ciljan tako da ne izazove dalju eskalaciju sukoba, kao i da je simbolično izveden na rođendan vrhovnog vođe Irana ajatolaha Ali Hamnei.

08:50 Iran: Obnovljeni letovi u zemlji

Letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani iznad nekoliko gradova i provincija, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Specijalizovani portal Flajt radar 24, ipak, navodi da su aerodromi u Teheranu, Širazu i Isfahanu i dalje zatvoreni, dok je avio-saobraćaj uspostavljen na zapadu zemlje.

Avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su, do daljeg, suspendovale letove ka Iranu.

08:19 IAEA: Nema šteta na nuklearnim objektima u Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima.

„Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obje strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smjeli da budu meta u vojnim sukobima“, piše u saopštenju IAEA-a na Iksu (Tviteru).

 

07:50 Si-En-En: Američki zvaničnici potvrdili da Izrael izvodi vojne operacije protiv Irana

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vazdušne napade na Iran i da su zabilježene eksplozije na nebu iznad gradova Isfahan i Tabriz, dok je iranska vlada, do sada, nastojala da umanji obim napada.

Zvaničnici u Vašingtonu rekli su da izraelske snage izvode vojne operacije protiv Irana, ali nisu opisali karakter ili obim tih operacija, javlja Si-En-En.

Iranski državni mediji su izvijestili da su bespilotne letjelice oborene iznad provincije Isfahan rano jutros.

Prikazani su i video snimci, za koje iranski mediji tvrde da prikazuju da je situacija u Isfahanu mirna i bezbjedna.

Izraelski televizija N12 saopštila je je da je Izrael takođe pogodio mete u Iraku i Siriji.

Nacionalni letovi u Iranu su otkazani, piše Gardijan, a putnicima na aerodromu „Imam Homeini“ u Teheranu je rečeno da napuste zgradu.

 

07:30 Ostin razgovarao sa Galantom prije izvještaja o eksplozijama u Iranu

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je juče sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o „regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku“, saopštio je Pentagon.

Do poziva je došlo prije nego što je Izrael, kako su prenijeli mediji, izveo napad unutar teritorije Irana, a u saopštenju Pentagona ne pominje se bilo kakva diskusiju o planovima Izraela za ovaj napad, prenosi Si-En-En.

07:20 Iranska vojska: Nije pričinjena veća šteta

Viši komandant iranske vojske Sijavoš Mihandust saopštio je na iranskoj državnoj televiziji da nije pričinjena veća šteta u napadu na Isfahan.

„Buka koja se čula tokom noći u Isfahanu nastala je zbog aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali ‘sumnjivi objekat'“, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji prethodno su naveli da su PVO sistemi aktivirani u nekoliko djelova zemlje zbog gađanja potencijalnih ciljeva, dok nije bilo izvještaja o direktnom napadu ili eksploziji.

Navodi se i da su nuklearni objekti u području Isfahana bezbjedni.

7: 00 IRNA: Aktivirana iranska protivvazdušna odbrana iznad Isfahana

Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, nejasno je da li je Iran bio „pod napadom“, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega.

Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbjedna i netaknuta.

6:45 Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu

Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.

Međutim, dva izraelska vojna zvaničnika izjavila su da Izrael stoji iza napada.

Rojters navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim dijelom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA