Indeksi oštro pali drugi dan zaredom

 Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi oštro pali drugi dan zaredom, što je posljedica pritiska na dionice tehnoloških divova i strahovanja ulagača da će kamatne stope ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dow Jones skliznuo je 0,76 odsto na 32.784 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,18 odsto na 4.137 poena, a Nasdaq indeks 1,76 odsto na 12.595 bodova.

U četvrtak je saopšteno da je u trećem kvartalu američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je povećan 0,5 odsto, prenosi Hrportfolio.

U odnosu na treći kvartal prošle godine, porastao je 2,9 odsto, nakon povećanja od 2,4 odsto u periodu od aprila do juna.

Ovo pokazuje da najveća svjetska ekonomija nastavlja da raste stabilno, čak i brže nego što se očekivalo.

To je dobra vijest, ali je podržala strahovanja da bi kamatne stope američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), mogle biti dalje podignute i da bi mogle ostati na povišenim nivoima duže od očekivanog.

„Investitori gledaju na ekonomske pokazatelje kroz sočivo agresivnog Fed-a. Dobri podaci dovode u pitanje tezu koja preovladava na tržištu – da će centralna banka naredne godine početi da smanjuje kamate“, rekao je direktor kompanije AXS Investments, Greg Bassuk.

I u četvrtak, kao i dan ranije, među najvećim gubitnicima našle su se akcije nekih od najvećih tehnoloških kompanija, poput Meta Platforms i Alphabet.

Kvartalni rezultati ovih giganata su u skladu ili bolji od očekivanja analitičara, ali su ili podbacili u nekom segmentu poslovanja, ili su kompanije objavile slabije od očekivanih procjene budućeg poslovanja, pa su akcije ovih kompanija pod pritiskom.

Doduše, cijene akcija onih takozvanih „veličanstvenih sedam“, među kojima su i dionice Apple-a, Amazona, Microsofta i Tesle, ove godine su snažno porasle, tako da njihov pad nije previše iznenađujući.

Do sada je više od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo svoje kvartalne poslovne izveštaje, pri čemu je 80 odsto njih ostvarilo veći profit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz indeksa S&P 500 u trećem kvartalu porasle 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok se početkom mjeseca očekivao rast od 1,6 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,81 odsto na 7.354 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,08 odsto na 14.731 poen, a pariski CAC 0,38 odsto na 6.888 bodova.

Foto: envato elements

NIKŠIĆ PROGNOZA