Estonija: Rusija se priprema za vojni sukob sa Zapadom

Rusija se sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji, saopštila je estonska Spoljna obavještajna služba.

Šef obavještajne službe Kaupo Rosin rekao je da je ta procjena zasnovana na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice sa NATO članicama – Finskom, Estonijom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Rojters.

„Rusija je odabrala put koji je dugotrajna konfrontacija i Kremlj vjerovatno predviđa mogući sukob s NATO-om u sljedećih desetak godina“, rekao je Rosin danas novinarima prilikom objave izvještaja o prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti Estonije.

On je dodao da je mala vjerovatnoća da će se vojni napad dogoditi u bližnoj budućnosti, dijelom zato što Moska mora da zadrži trupe u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“A ostao bi malo vjerovatan ako bi, kao Rusija, i Evropa gomilala snage. Ako nijesmo spremni, vjerovatnost (vojnog ruskog napada) bila bi mnogo veća nego bez ikakvih priprema“, dodao je Rosin.

Govoreći o komentarima američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa da ne bi branio saveznike koji ne troše dovoljno na odbranu, Rosin je rekao da takve izjave nikada nijesu od pomoći.

“Sposobnost Rusije da snabdijeva svoje trupe oružjem i dalje nadmašuje sposobnost Ukrajine i ako se zapadna podrška ne održi ili poveća, Ukrajina vjerovatno neće moći promijeniti situaciju na bojnom polju”, dodao je Rosin.

Estonija i druge baltičke države povećale su svoju vojnu potrošnju na više od dva odsto vrijednosti svojih ekonomija nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, a NATO saveznici su povećali svoju prisutnost u tim zemljama.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents