Dokos: Grčka ne namjerava da prizna nezavisnost Kosova uprkos uzdržanom stavu u Savjetu Evrope

Grčka ne namjerava da prizna nezavisnost Kosova iako je prošle nedjelje bila uzdržana prilikom glasanja o njegovom primanju u Savjet Evrope, rekao je juče savjetnik grčkog premijera za nacionalnu bezbjednost Tanos Dokos na Delfi forumu u Grčkoj.

Savjet Evrope, organizacija za promociju ljudskih prava, u ponedjeljak je dala zeleno svjetlo Kosovu za pristupanje jer su 33 zemlje članice bile za, sedam protiv i pet uzdržanih.

Mnoge je iznenadilo što se uzdržala Grčka, jedna od pet zemalja Evropske unije (EU) koje ne priznaju nezavisnost Kosova, prenosi agencija Hina.

„Smatrali smo da je to dobro za sprovođenje vladavine zakona, a i da smirimo tenzije između dvije strane“, izjavio je Dokos na ekonomskom forumu u grčkom gradiću Delfiju.

Dokos je dodao da je Srbija, u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa, obećala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i da se Atina na to pozvala prilikom glasanja u Savjetu Evrope.

„Mi još uvijek nismo priznali Kosovo, niti ćemo to uraditi. Nastojimo biti konstruktivni koliko možemo“, izjavio je Dokos.

Savjet Evrope usvojio je odluku o primanju Kosova nedjelju dana prije novog kruga pregovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, navodi Hina. Sastanak zakazan za 2. maj posebno je važan jer će na njemu biti predstavljen nacrt statusa opština na sjeveru Kosova većinski naseljenima Srbima, a što mjesecima predstavlja prepreku u normalizaciji odnosa.

Na ekonomskom forumu u Delfiju učestvovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti, a nisu prisustvovali predstavnici Vlade Srbije.

Hina podsjeća da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je razočaran stavom Grčke i da je to prenio vladi premijera Kirijakosa Micotakisa, koga 21. maja očekuju parlamentarni izbori.

„Nadam se da će se naši srpski prijatelji sjetiti da smo ih godinama podržavali u ovome“, rekao je Dokos.

Grčka podržava proširenje EU na jugoistočne zemlje kandidate – Srbiju, BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju – a nije se usprotivila odluci da stanovnici Kosova sa svojim pasošima mogu da putuju bez viza u EU.

„Imamo teško okruženje na svim stranama pa nam je bitno da se završi proces proširenja ili barem da se zadrži duh sastanka iz Soluna od prije 20 godina“, izjavio je Dokos.

Grčka godinama ima zategnute odnose sa susjednom Turskom zbog graničnog spora i podijeljenog Kipra, a to je i razlog za njeno neprizavanje Kosova.

U vrijeme grčkog predsjedavanja EU, 2003. godine, održan je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana na kojem je prvi put deklaracijom spomenuto da je budućnost tih zemalja u EU. Od tada je samo Hrvatska postala članica EU.

Izvor: BETA

NIKŠIĆ PROGNOZA