Bajden potvrdio da će se ponovo kandidovati za predsjednika

Predsjednik SAD Džozef Bajden je zvanično objavio kandidaturu za novi mandat za predsjedničke izbore 2024.

Njegova kampanja za izbore sljedeće godine zvanično je počela – u obliku trominutnog videa koji počinje jednom rječju: Sloboda, prenosi BBC.

Prema riječima 46. američkog predsjednika, prava na abortus, odbrana demokratije, pravo glasa i mreža socijalne zaštite biće među najvažnijim pitanjima na glasanju 2024.

Kazao je da će se birači suočiti sa izborom da sljedećoj generaciji ostave „više ili manje slobode“ i „više ili manje prava“.

„Svaka generacija Amerikanaca se suočila sa trenutkom kada je morala da se brani demokratija, da se ustane za lične slobode i pravo glasa i naša društvena prava. Ovo je naše“, kazao je Bajden.

Osvrćući se na predizbornu poruku u kampanji za izbore 2020. da su Amerikanci „u borbi za dušu“ svoje nacije, predstavio je slogan za 2024: „Hajde da završimo posao“.

Tokom vikenda, američki mediji su prenijeli da je Bajden izabrao višu savjetnicu Bijele kuće Džuli Čaves Rodriges da mu vodi kampanju.

U saopštenju uz danas objavljen video, Bajden je potvrdio izbor Rodrigesove, dugogodišnje latinoameričke demokratkinje sa vezama sa bivšim predsjednikom Barakom Obamom i potpredsjednicom Kamalom Haris.

Objelodanio je imena ostalih članova predizbornog tima.

Kventin Falks, koji je ranije vodio kampanju Rafaela Vornoka, senatora Džordžije, biće zamjenik Rodrigesove.

Nacionalni kopredsjedavajući kampanje, prvobitni lideri koji će biti ključni za organizaciju na terenu i volonterski rad, neki su od Bajdenovih najdugovječnijih i najčvršćih pristalica.

Među njima su Džim Klajburn, kongresmen iz Južne Karoline, čija podrška je u velikoj mjeri podstakla Bajdenovu nominaciju za izbore 2020, guvernerka iz Mičigena Grečen Vitmer i advokati iz Bajdenove matične države Delavera, Kris Kuns i Liza Blant Ročester.

Izvor: N1
Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA